Don Rosas ”Farbror Joakims liv” kan sluta ges ut

Uppdaterad
Publicerad

Kalle Anka-tecknaren Don Rosa uppger på Facebook att delar av hans mastodontverk ”Farbror Joakims liv” inte kommer ges ut i framtiden. Detta har en förläggare skrivit till honom i ett mejl, uppger han.

För en knapp vecka sedan uppgav serietecknare Don Rosa i sin slutna officiella fan-Facebook-grupp att han fått ett mejl från en utländsk förläggare där det står att en del av tolvdelsverket ”Farbror Joakims liv”, ”Världens rikaste Anka”, inte kommer att ges ut framöver för att de inte går i linje med licensägaren Disneys värderingar.

Inte heller serien ”Ett fantastiskt drömliv” från 2002 om att man kan ta sig in i andras drömmar kommer att tryckas i framtiden, enligt Facebook-inlägget.

Har inte uppgivit något skäl

”Uppenbarligen är alla 12 kapitel förbjudna eftersom de inte kan publiceras utan det kapitlet”, skriver Don Rosa.

I en uppdatering i gruppen skriver Rosa att han bett om en vidare förklaringar och har fått besked att ”diskussioner pågår”. Han ber även fansen att inte få panik, skriver norska nyhetsbyrån NTB.

Norska Egmont bekräftar

Serieförlaget Egmont, som ger ut Kalle Anka i Skandinavien, har sagt till norska Nettavisen att förändringarna kommer att gälla även i Norge.

– Vi känner till saken, och detta gäller även för utgivning i Norge, säger presstalespersonen Tonje Tornes till Nettavisen.

Jonas Lidheimer, på svenska Egmont, skriver i ett sms till Kulturnyheterna att man ”inte har någon information i dagsläget” om framtida svenska nytryck.

Rättelse: I en tidigare version av texten stod att Disney hade skickat mejlet, det stämmer inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.