Karolina Andersson, ansvarig utgivare Kulturnyheterna.

Därför synar vi de tre största partiernas lokala kulturpolitik

Publicerad

Vad vill partierna med kulturen? Den frågan försöker Kulturnyheterna på olika sätt besvara inför valet. Bland annat besöker vi några kommuner där tre olika partiers kulturpolitik ger tydliga avtryck.

Vi har valt att koncentrera oss på riksdagens tre största partier, Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Vi besöker Borlänge, Täby och Trelleborg. I dessa kommuner är S, M och SD största parti och deras respektive kultursyn märks tydligt i den lokala politiken. Vi intervjuar företrädarna för politiken och låter oppositionen komma till tals.

I Borlänge vill Socialdemokraterna bygga ett kulturhus, något partiet gjort i flera andra städer och som delvis syftar till det kulturpolitiska programmets löfte att ”alla i hela landet ska kunna ta del av kulturen och delta i kulturskapandet”.

I Täby har Moderaterna, tillsammans med övriga allianspartier, lagt ner kommunens individuella instrumentundervisning – för att ge plats åt privata musikskolor, som ett led i partiets ambition att kulturen ska vara ”självständig och fri” samt att ”barns och ungas rätt till kultur ska prioriteras”.

I Trelleborg vill Sverigedemokraterna lyfta fram kommunens kulturarv genom att utveckla vikingaborgen Trelleborgen. Satsningarna går i linje med hur partiet formulerar sin kulturpolitik, bland annat i sin senaste budgetmotion: ”Det svenska kulturarvet ska vårdas och värnas, till gagn för nationens sammanhållning”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturvalet 2022

Mer i ämnet