Se intervjuerna med statsvetaren Magnus Blomgren och SVT:s valgeneral Michael Kucera. (Bild från SVT:s valvaka). Foto: TT

Statsvetarnas kritik mot SVT:s vallokalsundersökning: ”Inte ett lyckat beslut”

Uppdaterad
Publicerad

SVT valde, i vanlig ordning, att presentera resultatet av sin stora vallokalsundersökning klockan åtta på söndagskvällen – trots rapporter om att människor fortfarande stod i kö för att rösta.

– Jag tycker inte att det var ett lyckat beslut, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap, som tycker att undersökningen riskerade att påverka de väljare som ännu inte röstat.

Valdagen präglades av köer till många vallokaler runt om i landet, även efter klockan åtta på kvällen då röstningen vanligtvis stänger.

Det gjorde att flera väljare nåddes av resultatet i SVT:s vallokalsundersökning innan de hunnit avlägga sin röst.

Kulturvalet 2022

– Att få den precis under valhandlingen är problematiskt eftersom det naturligtvis kan påverka hur väljaren tänker. Det är ganska allvarligt, säger Magnus Blomgren, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet.

Han får medhåll av Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

– En och annan väljare kan förstås ha fått information om undersökningen vilket kan påverka hur man röstar, säger han.

SVT: ”Enormt informationsbehov”

Men den stora tv-publikens behov att bli uppdaterade väger tyngre än risken för att påverka sena väljare, tycker Michael Kucera, ansvarig utgivare för SVT:s valvaka.

– Det finns ett enormt informationsbehov just runt resultaträkningen. Det är en väldigt viktig publicering för oss. Bilden under kvällen var ändå att köerna minskade rejält, det visade inte minst våra lokala reportrar ute på fältet.

Hur ser du på att Valun eventuellt kan påverka människor som inte hunnit rösta?

– All journalistik kan ju tänkas påverka väljare. Här behöver man göra en avvägning och för mig övervägde det här stora informationsbehovet som finns kring rösträkningen.

”Var kronan på verket”

Huruvida gårdagens vallokalsundersökning faktiskt påverkade sena väljare i deras beslut är förstås svårt att veta, säger statsvetaren Magnus Blomgren. Men han tycker att SVT borde ha mer is i magen framöver – och låta folk rösta färdigt.

– Jag tror att vi kommer få en ganska stor diskussion om valundersökningar och opinionsundersökningar över huvud taget efter det här valet. Men det här var på något sätt kronan på verket, säger han.

SVT:s Valu

Valu är SVT:s vallokalsundersökning och ämnar att ge den första indikationen av hur valresultatet blir innan rösträkningen är klar. 

Över 11 000 väljare får anonymt besvara en enkät med 61 frågor, bland annat vilket parti man röstat på, vilken partiledare man föredrar samt vilka sakfrågor man tycker är viktigast. Svarsblanketterna läggs sedan i försluten låda och skickas vidare till en central för databearbetning. 

Valun genomförs över hela landet och har gjorts sedan 1991. 2022 gjordes intervjuerna vid 105 vallokaler på valdagen och 55 lokaler för förtidsröstning. 

Undersökningen har historiskt sett gett en bra bild av slutresultatet men den är inget facit. Valet 2018 underskattades till exempel Socialdemokraterna och Moderaterna och Sverigedemokraterna överskattades. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturvalet 2022

Mer i ämnet