• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

”Vilket block som än vinner kommer förhandlingarna om att bilda regering i ett polariserat och känslomässigt laddat politiskt landskap antagligen bli långa och svåra”, skriver Reuters. Foto: Johan Nilsson/TT/Skärmdumpar

Så skriver utländska medier om svenska valet

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas framryckning och det jämna preliminära valresultatet har varit i fokus när utländska medier analyserar gårdagens svenska val.

Norge:

I Norge kliar sig oberoende konservativa Aftenpostens skribent i huvudet över Moderaternas låga siffror efter att ha ”visat sig ha rätt om Nato” samt varit för utbyggandet av kärnkraft innan elkrisen slog till. Skribenten landar i att gängvåldet gynnat SD och att Magdalena Andersson (S) framgångsrikt lånat högerns rättspolitik.

Spanien:

Spanska mitthögertidningen El Mundo jämför den svenska politiska situationen med den danska och skriver att Socialdemokraternas svängning gällande ”de allvarliga problem som invandringen skapat” inte varit tillräcklig.

”Statsministerns nya, striktare hållning, som hennes danska partikollega Mette Frederiksen antagit, borde ha motverkat SD:s framgångar och bekräftar att svenskarna nu rör sig åt samma håll som grannlandet Danmark”.

Danmark:

I Danmark skriver socialliberala tidningen Politiken att SD:s danska motsvarigheter inte ens ”en bra dag är i närheten av det stöd som Jimmie Åkesson hämtat hem i Sverige”. Politiken jämför även gårdagens val med det danska valet 2015. Då backade Lars Løkke Rasmussens liberalkonservativa Venstre på samma sätt som Moderaterna och den danska Socialdemokraten Helle Thorning-Schmidt gick, likt Magdalena Andersson, framåt utan att säkra en statsministerpost.

Storbritannien:

Den brittiska liberala dagstidningen The Guardian vinklar på SD:s framgångar och har intervjuat Tobias Hübinette, lärare i interkulturella studier vid Karlstads universitet, som kallar SD ”det största partiet i Europa med nazistiska rötter”.

”Valet har avslöjat Sverige som ett land som är väldigt illa till mods med invandringen, där SD har kunnat utnyttja rädsla för våldsbrott. Valfrågor som stigande elpriser, skolans misslyckande och långa köer i vården blev överröstade av ett obevekligt fokus på invandring och brott”, skriver tidningen.

Londonbaserade nyhetsbyrån Reuters beskriver valet som ett ”historiskt skifte i ett land som länge stoltserat med tolerans och öppenhet,” med anledning av att Sverigedemokraterna övertagit Moderaternas plats som Sveriges näst största parti.

”Vilket block som än vinner kommer förhandlingarna om att bilda regering i ett polariserat och känslomässigt laddat politiskt landskap antagligen bli långa och svåra.”

Frankrike:

Franska mittenvänstertidningen Le Monde skriver att ”Sverigedemokraterna, ett nationalistiskt parti som länge varit paria blev valkvällens stora vinnare” och att om det blir ett regeringsskifte så kommer valet att markera en stor vändning: ”Den traditionella svenska högern hade fram till nu aldrig föreställt sig att de skulle regera med direkt eller indirekt stöd från extremhögern”.

Så rapporterar världen om det svenska valet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.