David Prowse, känd för sin legendariska roll som Darth Vader i Star Wars, är död. Foto: Reed Saxon/AP/TT

Darth Vader-skådespelaren David Prowse är död

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren David Prowse, som främst är känd för att ha spelat Darth Vader i den första Star Wars-trilogin, har dött, rapporterar Sky News.

David Prowse blev 85 år gammal.

David Prowse började sin bana som kroppsbyggare och tyngdlyftare innan skådespelarkarriären tog fart.

Han hade en rad framträdande roller genom sin 50 år långa karriär men är mest känd som Darth Vader i Star Wars-trilogin, även om den karaktäristiska rösten porträtterades av James Earl Jones.

David Prowse har nu avlidit 85 år gammal till följd av en kortare tids sjukdom, uppger flera medier.

Karaktären Darth Vader har ikonstatus. Foto: Chris Pizzello/AP/TT

”Stort vemod”

”Det är med stort vemod och hjärtskärande sorg för oss och miljoner fans över hela världen som vi tillkännager att vår klient Dave Prowse har avlidit vid en ålder av 85 år”, skriver skådespelarens agentur Bowington Management på Twitter.

David Prowse filmdebuterade 1967 i James Bond-parodin Casino Royale där han spelade Frankensteins monster. Därefter spelade han även i Hammer-filmerna Horror of Frankenstein samt Frankenstein and the monster från hell.

Det var i samband med sin medverkan i kultfilmen A Clockwork Orange som han upptäcktes av Star Wars-regissören George Lucas, som bjöd in honom för att provfilma till rollerna Chewbacca och Darth Vader.

Han har senare berättat för BBC att han valde att spela Darth Vader framför Chewbacca med motiveringen: ”Du minns alltid de onda”.

”En hjälte i våra liv”

David Prowse spelade även Green Cross Code Man, en superhjältefigur som lärde unga om trafiksäkerhet i Storbritannien på 1970-talet. Rollen är den han själv har uppgett att han var mest stolt över i sin karriär. Insatsen förärade honom även med en plats i Brittiska imperieordern, MBE.

– Trots att han var känd för att spela olika monster så var han för mig och alla som arbetat med honom en hjälte i våra liv, säger hans agent Thomas Bowington, till BBC.

– Må kraften alltid vara med honom!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.