Joonas Suotamo som Chewbacca, Oscar Isaac som Poe Dameron, Daisy Ridley som Rey och John Boyega som Finn i Star Wars: The Rise of Skywalker (2019) Foto: Lucasfilm/AP/TT

Star wars – hur hänger filmerna ihop?

Uppdaterad
Publicerad

På ondagen är det premiär för Star Wars: IX – The Rise of Skywalker. Sista delen i filmberättelsen som såg dagens ljus 1977. Historien känner de flesta av oss till, men under senare år har det tillkommit filmer som brutit sig in i den redan väletablerade kronologin. Kulturnyheterna listar därför hur det ligger till.

Star wars: Episod I – Det mörka hotet  (1999)

Som de flesta redan vet är Det mörka hotet den fjärde filmen, men den första i filmberättelsens kronologiska ordning och därmed den första filmen i prequel-trilogin. Här introduceras den unge Anakin Skywalker.

Star Wars: Episod II – Klonerna anfaller (2002)

Klonerna anfaller utspelar sig tio år efter Det mörka hotet. Här är det emellanåt spirande kärlek i motljus mellan Anakin Skywalker och Padmé Amidala. Men för det mesta är det kaos och stridigheter.

Den Galaktiska republiken är mer eller mindre på upphällning.

Hayden Christensen som Anakin Skywalker och Natalie Portman som Padme Amidala i Star Wars: Episode II - Klonerna anfaller (2002). Foto: INDUSTRIAL LIGHT & MAGIC/AP/TT

Star Wars: Episod III -Mörkrets hämnd (2005)

Sista filmen i prequel-trilogin utspelar sig tre år efter episod II. Anakin Skywalker börjar tappa greppet om vad som är gott och ont, och blir efter en våldsam strid med sin forna frände Obi-Wan Kenobi av med diverse kroppsdelar. Han lappas ihop, får respirator och hjälm...

Samtidigt föds tvillingarna Luke och Leia. Men eftersom Padme avlider splittras tvillingparet på vitt skilda planeter: Tatooine och Alderaan. 

(Den galaktiska republiken faller och Rymdimperiet grundas)

Solo: A star wars story (2018)

Filmen om Han Solos äventyr är en av de två spinoffer som hittills kommit. Solo: A Star wars story utspelar sig ungefär 10 år innan episod IV och skildrar bland annat de första taffliga stegen mot Han Solo och Chewbaccas vänskap.

Alden Ehrenreich som den unge Han Solo i Solo: A Star Wars Story. Foto: AP/TT

Rouge One: A star Wars Story (2016)

Liksom Solo: A star wars story bryter Rouge one in mellan episod III och IV. Skillnaden från Solo är dock att den här filmen utspelar sig helt utanför den ordinarie filmberättelsen.

Filmen utspelar sig 19 år efter Mörkrets hämnd och strax inpå Nytt hopp, och här står Rebellalliansen, motståndsrörelsen till Rymdimperiet, inför att försöka stjäla Imperiets ritningar till Dödsstjärnan.

Star wars: Episode IV – ett nytt hopp (1977)

Året är 1977 och Stjärnornas krig, som senare blir omdöpt till Star wars: Episode IV – ett nytt hopp, har premiär. Det här är alltså den första filmen, men den fjärde i filmberättelsens kronologiska ordning (inte inräknat spinn off-historierna).

Det har gått 19 år sedan episod III och Prinsessan Leia (som föds i 3:an) har de stulna ritningarna till Dödsstjärnan (som stjäls av rebellerna i Rouge one).

Mark Hamill som Luke Skywalker, Alec Guinness som Obi-wan Kenobi och Harrison Ford som Han Solo 1977. Foto: TT

Star Wars: Episode V – Rymdimperiet slår tillbaka (1980)

Rymdimperiet slår tillbaka utspelar sig tre år efter Stjärnornas krig. Rebellerna jagas av Rymdimperiet och Luke Skywalker hänger med jedimästaren Yoda på träskplaneten Dagobah.

Senare möter han för första gången Darth Vader i en ljussabelduell där deras släktskap uppdagas, och där Luke Skywalker dessvärre förlorar en arm.

Star Wars: Episod VI – Jedins återkomst (1983)

Sista filmen i originaltrilogin. Luke Skywalker är klar med sin utbildning, Yoda dör av ålderdom men hinner bekräfta strax innan: Darth Vader ÄR Luke Skywalkers pappa. Obi-wan Kenobis spöke dyker upp och avslöjar: Leia ÄR Luke Skywalkers tvillingsyster. 

Luke försöker få sin far omvänd till den goda sidan, men det blir desto svårare eftersom Vader och kejsar Palpatine/Darth Sidious är övertygade om att istället omvända Luke till den onda. Strid uppstår, Vader byter sida men blir dödligt skadad – Luke ser för första gången sin far i ögonen. Rebellerna spränger Dödsstjärnan.

Här hade det kunnat ta slut på filmberättelsen om den fjärran galaxen.

Karaktären Chewbacca kliver ur en bil vid världspremiären av Star Wars: The Rise of Skywalker i Los Angeles den 16 december 2019. Foto: AP/TT

Star Wars: Episode VII – The force awakens (2015)

30 år efter Jedins återkomst – ondskan och jakten på densamma återstår. Rymdimperiet må ha fallit men ur askan har The first order uppstått. Motståndsrörelsen leds av den åldrande Leia som tillsammans med Han Solo fått sonen Ben Solo (Kylo Ren) – men som dessvärre, liksom sin morfar, hängett sig åt de mörka krafterna.

I den första filmen i uppföljar-trilogin har Luke Skywalker försvunnit, den unga skräpsamlaren Rey med ännu okänt ursprung uppvisar makalös Kraft och den tidigare stormtroopern Finn kastar hjälmen åt fanders.

Star Wars: VIII – The Last Jedi (2017)

Luke Skywalker som visat sig hänga runt på en karg ö börjar motvilligt träna Rey i konsten att hantera kraften och kriget mot The first order fortsätter. Kylo Ren fortsätter i sin morfars fotspår och har nu uppgraderats till ondsint härskare av galaxen. 

Skådespelarna Carrie Fisher, Mark Hamill och Harrison Ford.

Star Wars: IX – The Rise of skywalker (2019)

Vad som komma skall i den sista delen i denna 42-åriga filmhistoria är högst oklart. Frågetecken kring Reys identitet lär dock klargöras. I november råkade en av skådespelarna tappa bort det topphemliga manuset och det hamnade sedermera på Ebay. Trots detta har mycket litet om filmen läckt – och skådespelarna är belagda med strikt yttrandeförbud.

– Inte ens min mamma vet något, hon frågade om det slutar med att Rey dör, men jag har inte berättat något, sade Daisy Ridley, som spelar Rey, till TT tidigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer