David Batra: Situationen för familjen får jag se till att använda

Premiären för ståuppkomikern David Batras föreställning ”Elefanten i rummet – han som är gift med henne” om att vara gift med Moderatledaren Anna Kinberg Batra var planerad sedan länge när hon den 25 augusti meddelade att hon avgår. M-ledarens beslut visade sig bli en riktig succé för maken.

– Den tråkiga situationen för familjen får jag se till att använda i min föreställning när jag skriver och hittar på saker, säger David Batra till Kulturnyheterna.

Anna Kinberg Batras kanske mörkaste stund i karriären ledde till flera extraföreställningar för maken David Batras ”Elefanten i rummet”. Han blir dessutom den förste svenska komikern att sätta upp en soloshow i Globen, något som kan ses som en höjdpunkt i hans egen karriär. Men att det är hustruns avgång som står för stora delar av intresset stör honom inte.

– Så är det. Det är ju fakta, men dåligt samvete kan jag inte säga att jag har, säger han. 

Mer politiskt försiktig

David Batra har gjort sig känd för att skämta om vardagsnära ämnen. Parmiddagar, arga lappar i tvättstugan och knasiga lokaltidningsnotiser, men han har även pratat politik. Han säger att åren med Anna Kinberg Batra har fått honom att bli mer politiskt försiktig för att inte framstå som en partimegafon.

– Det enda jag har slipat ner är skämt om hennes politiska motståndare, vänstersidan – och SD också till viss del – för jag har känt om jag hackar för mycket och har taskiga skämt om dem så tänker folk ”jaha du är på hennes sida och försöker hjälpa henne” så det har jag tagit bort lite, Men det kan ju komma tillbaka nu, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer