David Bowie får inte toppa singellistan

Uppdaterad
Publicerad

David Bowies nya låt kan inte toppa den brittiska singellistan – trots all uppmärksamhet.

I tisdags firade David Bowie sin 66-årsdag med att släppa en ny låt, till fansens överraskning. Den nya balladen heter ”Where Are We Now?” och är ett smakprov från den kommande skivan ”The Next Day” – Bowies första på ett decennium, som släpps i mars.

Den nya singeln har blivit en stor snackis i popvärlden, och i skrivande stund toppar låten Itunes-listan både i Sverige och i Storbritannien.

David Bowie är tillbaka

Inte berättigad

Men oavsett hur många som köper Bowies nya singel, så kommer den inte att toppa den brittiska singellistan. Det är den inte berättigad till, skriver BBC News.

Orsaken är, enligt företaget bakom landets officiella topplistor, att låten inte släpps som en fristående singel. Låten ligger i stället inbäddad som ett spår i det kommande albumet.

30 år sedan sist

De som sammanställer topplistorna menar att de inte kan separera siffrorna för de personer som har köpt bara singeln, från dem som har fått singeln gratis då de har förhandsbeställt hela skivan. Det blir alltså tekniskt för krångligt att räkna ut hur många ”singlar” Bowie har sålt hittills.

Där rök David Bowies chans att toppa singellistan i hemlandet. Senast han lyckades med det var för 30 år sedan, med ”Let's Dance”.

Uppdatering 17 januari:

Britterna som sammanställer de officiella topplistorna hittade till slut ett sätt att räkna David Bowies singelförsäljning, och artisten har nu tagit sig in på singellistans tio-i-topp för första gången på 20 år. Det rapporterar BBC.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

David Bowie är tillbaka

Mer i ämnet