Loran Batti tilldelas första pris i kategori scen för pjäsen ”Den sista jointen”. Foto: Pressbild: Anna Bredberg

De har ortens bästa pennor

Uppdaterad
Publicerad

De två första vinnarna i den nya tävlingen Ortens bästa penna har korats. Pristagarna heter Loran Batti och Falaz Dowlatzal.

Den ena kategorin är dramatik skriven för teaterscenen. Där tilldelas Loran Batti, 25, från Uppsalaförorten Gottsunda förstapriset för sin pjäs ”Den sista jointen”.

I juryns motivering står bland annat: ”Det är med äkta känsla, tighta dialoger och komplexa karaktärer som manusförfattaren drar in oss i storyn. Vi ser att texten med enkla medel kan utvecklas till en föreställning som kommer att skina på scen.”

Roman om att bli vuxen

19-årige Falaz Dowlatzal från Hässelby i västra Stockholm prisas i kategorin bok för sin text ”Psykologen”. Juryn tror att ”texten har potential att utvecklas till en intressant och säregen roman om en ensamkommande pojkes resa till vuxenblivandet, samtidigt som den skulle ge röst åt många barn i samma situation världen över.”

Ersatte Ortens bästa poet

Tävlingen startades av organisationen Förenade förorter som en ersättare till Ortens bästa poet, som lades ned i fjol. De bidrag som skickades in av skribenter mellan 16–28 år bosatta i förorten prioriteras, och i juryn sitter bland andra Johannes Anyuru, Susanna Alakoski och Melody Farshin. Tävlingen har genomförts digitalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.