Nominerade till arkitekturpris: Årsta kyrka och interiör på Stadsmissionens skola i Liljeholmen.

De kan få pris på Arkitekturgalan

Uppdaterad
Publicerad

Vad har Årsta kyrka gemensamt med Stora torget i Visby och stadsplaneringen i Norrköping? Alla är nominerade till arkitekturpriser.

Den 16 november är det dags för Arkitekturgalan 2012, som ordnas av Sveriges Arkitekter. Då ska landets bästa byggnadsverk koras, i fem olika kategorier.

Kanske mest prestigefullt är det 50-årsjubilerande Kasper Salin-priset, som går till ett byggnadsverk ”av hög arkitektonisk klass”. Priset består av en bronsrelief, utformad av arkitekten Bengt Lindroos, som kan fästas på den vinnande byggnaden. Arkitekt och byggherre får också kopior av priset.

Årets nominerade till Kasper Salin-priset är Årsta Kyrka, Lunds Domkyrkoforum och Naturum Tåkern.

Från strandpark till stortorg

Priset Guldstolen uppmuntrar årets bästa interiör och kommer gå till någon av de här: No Picnics kontor i Stockholm, Stockholms Stadsmissions skola i Liljeholmen och Nudie Jeans kontorslokaler i Göteborg.

Nominerade till priset för god utemiljö, Sienapriset, är dessa platser: Hornsbergs strandpark i Stockholm, Stora torget i Visby, Domkyrkoplan i Göteborg och Kungsbacka torg.

Planpriset, som delas ut för god samhällsplanering eller stadsbyggnad kan i år gå till den fördjupade översiktsplanen för Umeå centrum, gemensamma översiktsplaneringen för Norrköping-Linköping eller till regionplaneringen för Strukturbild Skåne och Stockholms RUFS 2010.

Tio år ihop

På Arkitekturgalan delas även Kritikerpriset ut, till någon som har gjort årets bästa arkitekturanalys eller insats för att stärka ”ett initierat samtal om arkitektur”. Till det priset finns inga nominerade, utan vinnaren avslöjas först på galan i november.

Speciellt för Arkitekturgalan i år, är att organisationen bakom – Sveriges Arkitekter – firar tio år. Den består av flera arkitektsällskap som slog sig samman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.