Mattias Tell, manager för Westside Music Sweden och Joppe Pihlgren, verksamhetsledare Svensk Live. Foto: Westside music sweden/K Alfredsson

Uppgift: 32 miljoner i förlorade liveintäkter – hittills

Uppdaterad
Publicerad

Hela musikbranschen påverkas av den pågående pandemin med inställda och uppskjutna spelningar. Nu samlar riksorganisationen Svensk Live och Westside Music Sweden in data på hur olika aktörer inom branschen drabbas. Just nu står räknaren på närmre 32 miljoner i förlorade intäkter.

– Vi vill få koll på läget och se hur stor skadan är. Vad blir effekterna om du har en liten klubb och vad blir effekterna om du har en stor scen? Vi behöver ett underlag för att kunna föra en bra diskussion, säger Joppe Pihlgren, verksamhetsledare Svensk Live.

Riksorganisationen Svensk Live arbetar för att främja, stötta och utveckla livemusiken. Tillsammans med Westside Music Sweden, ett företag som arbetar med stöd för indieartister och företag i Göteborgstrakten, har de startat datainsamlingen Musiken tystnar där aktörer inom musikbranschen själva kan ange hur de påverkas ekonomiskt av alla inställda evenemang via ett formulär. Fokus ligger på popmusik och närliggande genrer.

”Hela näringskedjan”

– Vi har hela Sverige representerat, från Norrbotten till Skåne. Det är alltifrån artister som har förlorat 1 000 spänn på ett inställt bargig till större scener som till exempel Pustervik, säger Mattias Tell, manager för Westside Music Sweden.

Formuläret är öppet för alla som har förlorat inkomst i livemusikbranschen. Den minsta registrerade summan som registrerats via formuläret är 400 kronor och den största är 3,5 miljoner. Mattias Tell understryker hur den pågående situationen slår mot hela branschen inte bara artister och arrangörer.

– Det är alltifrån trumtekniker till turnéledare till barpersonal. Det är hela näringskedjan, säger han.

Små marginaler ett stort problem

Räknaren i formuläret visar att 2 970 konserter hittills ställts in och att 5 760 personer har drabbats. Den visar också att det handlar om närmre 32 miljoner kronor i förlorade intäkter.

– Så länge situationen är som den är så är formuläret aktivt. Någon gång kommer vi sammanställa och bryta ner siffrorna. Siffrorna är ett viktigt diskussionsunderlag kring branschens små marginaler. De är ett stort problem i hela branschen, säger Mattias Tell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.