De vill ställa ut Banksy i Londons tunnelbana

Uppdaterad
Publicerad

Den Londonbaserade firma som tidigare flyttat och sålt verk av gatukonstnären Banksy vill nu skapa ett gatukonst-museum under jord.

Firman The Sincura Group är inte fullt lika gåtfull som Banksy själv – men inte långt efter. På sin webbsida beskriver man sig som ett företag som startades som en hemlig organisation, med affärsidén att ge sina kunder tillgång till det otillgängliga.

Fördömdes av Banksy

I april i år anordnade firman utställningen ”Steeling Banksy”, med flera verk som man flyttat från de platser i Londen de först uppförts på. En tillställning som fördömdes av Banksy, visserligen med en ironisk ton:

”Banksy vill klargöra att denna utställning inte har någonting med mig att göra, och jag tycker det är äckligt att folk får visa upp konst på det här sättet utan att be om tillstånd”, hälsade han via sin hemsida.

Ville bara ha uppmärksamhet

Verken var också tänkta att auktioneras ut – utställningens undertitel var Den dyraste samlingen Banksyverk någonsin – men det tog man senare tillbaka. Sincura hävdade i ett uttalande att man aldrig tänkt sälja konsten, utan att man bara ville få folks uppmärksamhet och skapa intresse för ett potentiellt gatukonstmuseum.

Men enligt The Art Newspaper kan det ändå bli en auktion vad det lider. I så fall med köpvillkoret att man – om det blir av – lånar ut verken till gautkonstmuseets öppningsutställning.

Föhandlingar med tunnelbanan

Sincura har förhandlat i över ett år med The Old London Underground, ett företag som hyr ut övergivna t-banestationer i staden, om ett gatukonstmuseum under jord.

Lee Bofkin, grundare till det digitala gatukonstarkivet Global Street Art, är tilltänkt som museikurator. Något han själv inte visste om när The Art Newspaper kontaktar honom.

– Men tiden är mogen för ett museum helt tillägnat gatukonst, säger han.

Banksy har har inte kommenterat planerna på ett museum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.