Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kulturnyheterna träffade finalisterna under fredagens repetitioner. Hör Theo Hillborg, Kathrin Lorenzen och Matilda Sterby tankar inför finalkonserten. Foto: SVT/John Kassman

Kathrin Lorenzen vinner Solistpriset 2024

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen tävlade tre finalister om ett av Sveriges finaste musikpris för unga klassiska musiker: Solistpriset som delas ut av Kungliga musikaliska akademien. Det blev tillslut sopranen Kathrin Lorenzen som kammade hem vinsten på 100 000 kronor och en skjuts i karriären med turnéer och framträdanden. Kulturnyheterna träffade finalisterna under repetitionerna i Berwaldhallen.

Solistpriset delas ut av Kungliga musikaliska akademien vartannat år och ses som ett av Sveriges främsta pris för unga solister inom den klassiska musiken.

Bland hundratals sökande återstod under lördagen bara tre musiker som tävlade om priset inför en jury. Alla hade fått välja en repertoar att framföra under finalkonserten i Berwaldhallen. Det tillsammans med Sveriges radios symfoniorkester under ledning av Tobias Ringborg.

Vinnaren får 100 000 kronor och även åka på flera turnéer inom de närmaste två åren. Finalisterna är överens om att priset öppnar upp många dörrar för en ung musiker.

– För mig skulle det här priset vara en bekräftelse på att jag är på rätt väg. Det ger möjligheter att få arbeta med andra orkester och dirigenter, säger Matilda Sterby.

”Man får chansen att balla ur”

Kulturnyheterna träffade finalisterna under fredagens repetitioner. Matilda Sterby debuterade som operasångerska 2019 och är utbildad i Oslo och Stockholm. Hon framförde stycken av bland andra Mozart och Antonín Dvořák under finalkonserten.

– Jag försöker behålla mitt fokus, för om man börjar tänka på vad vi egentligen ska göra blir det för mycket att ta in, sade Matilda Sterby hon inför konserten.

Theo Hillborg är utbildad i London och vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han har valt saxofonkonserten ”Cyber bird concerto” av den japanske kompositören Takashi Yoshimatsu.

– Den handlar om fåglar, det är ganska galen musik där man får chansen att balla ur, säger han.

Kathrin Lorenzen är nu sopran i Radiokören och utbildad i Leipzig i Tyskland. Hon valde att framföra stycken av Bach, Mahler och Olivier Messiaen.

– Jag hoppas att det kommer att kännas bra och att man har publikens uppmärksamhet och kan berätta något för dem, sade Kathrin Lorenzen under repetitionerna.

Efter konserten blev det klart att Kathrin Lorenzen vunnit Solistpriset 2024.

Vinnare Solistpriset 2024

Kathrin Lorenzen föddes 1994 i Flensburg i Tyskland men bor numera i Stockholm där hon studerar på Kungliga Musikhögskolan. Hon är även sopran i Radiokören.

Som solist har hon vunnit första pris och publikpriset på den 12:e internationella Telemann-tävlingen i Magdeburg 2023 och var samma år finalist i Havets röst på Åland.

Juryns motivering till att hon vann Solistpriset lyder:

”Med en fängslande scennärvaro och enastående musikalitet lämnar vår vinnare ingen jurymedlem oberörd. De musikaliska tolkningarna är övertygande och speglar ett moget konstnärskap på mycket hög nivå. Det är med spänning vi ser fram emot att följa vår vinnares fortsatta musikaliska resa och karriär i Sverige och utomlands.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.