Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Cellisten Kristina Winiarski, pianisten Pontus Carron och flöjtisten Laura Michelin. Foto: SVT

Laura Michelin vinnare av Solistpriset

Uppdaterad
Publicerad

Flöjtisten Laura Michelin är årets vinnare av Solistpriset, Sveriges största pris för unga, klassiska musiker. Nu väntar en vår med en lång rad prestigefulla konserter och ett stipendium på 100 000 kronor.

Solistpriset är det största priset i Sverige för unga, klassiska musiker och delas ut av bland annat Kungliga musikaliska akademien vartannat år. Efter en lång uttagningsprocess med flera hundra sökande återstod bara tre solister: cellisten Kristina Winiarski, pianisten Pontus Carron och flöjtisten Laura Michelin.

Var och en hade fått välja ett stycke att framföra inför en jury under en finalkonsert med Sveriges Radios Symfoniorkester i Berwaldhallen på fredagskvällen. Kulturnyheterna träffade dem innan konserten.

– Jag ska spela Antonín Dvoráks cellokonsert. Det är helt fantastisk musik som jag älskar, säger Kristina Winiarski.

Som solist debuterade hon professionellt när hon var 16 år och har sedan dess samarbetat med flera symfoniorkestrar.

Väg till att bli etablerad som professionell musiker

Pontus Carron hade valt Ludwig van Beethovens femte pianokonsert. Han är utbildad vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm och framträder regelbundet på olika kammarmusikfestivaler runt om i Norden.

Laura Michelin är även hon utbildad vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm men studerar för närvarande i München. Hon framförde Carl Nielsens flöjtkonsert.

– Jag hoppas att den är rolig att lyssna på, den är i alla fall rolig att spela. Det händer väldigt mycket i den, sa hon till Kulturnyheterna innan tävlingen.

Alla tre är eniga om att priset är en väg till att bli mer etablerad som professionell musiker.

– Det skulle betyda att jag fick resa till många nya platser och spela med många nya människor, och det är det jag vill göra, sa Laura Michelin före tävlingen.

På fredagskvällen stod det klart att Michelin vinner Solistpriset och därmed blir den första flöjtisten att vinna priset.

”Jag vet inte vad jag ska säga, det är fantastiskt! Tack till alla!” kommenterade hon priset på Kungliga musikaliska akademiens sajt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer