Sara Abraha och harpisten Erik Groenstein Henriks. Foto: SVT

Klassisk musik i klassrummet hyllas av eleverna

Uppdaterad
Publicerad

En tredjeklass på Långmosseskolan i Gårdsten har haft besök av Göteborgs Symfoniker – dels återkommande i en musikapp som tagits fram för att ge studiero, dels i form av en exklusiv harpspelning.

– Jag tycker att det är lugnare sedan vi började med det här. Innan var det lite snurrigt i huvudet, konstaterar eleven Sara Abraha.

Långmosseskolan har under ett års tid använt klassisk musik i undervisningen. Musiken står Göteborgs Symfoniker för i en studie-app som ska hjälpa eleverna att få studiero.

– Metoden innebär att vi delar upp arbetet i 25-minutersintervaller. Du lyssnar på musik och pluggar samtidigt och när du har pluggat ett intervall får du en paus på fem minuter för att bibehålla effektiviteten, berättar symfonikernas Eva Essvik som arbetar med projektet.

Studieron har blivit bättre

Enligt läraren Nettan Odelhage så har koncentrationen i klassrummet ökat.

– Det är lugnare och tystare och elever som normalt inte klarar att koncentrera sig i mer än fem-tio minuter klarar betydligt mer. 

Eleven Jonas Ahmed är så nöjd att han använder systemet hemma också.

– Ibland, för det kan vara lite störigt. Min bror som går i fyran tycker inte jättemycket om att göra läxor, och då kommer han och stör mig.

Vill locka yngre publik

Symfonikernas ambition med appen är att hjälpa elever att uppnå studiero. Men det är också ett sätt att locka fler unga att lyssna på klassisk musik.

Långmosseskolan har ingått i projektet i ett år och i veckan så tog musiken plötsligt klivet ut ur appen.

I klippet ovan får klassen besök av symfonikernas harpist Erik Groenstein Henriks.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.