Nästan tre veckor har gått sedan två unga män sköts till döds på en parkering i Biskopsgården i Göteborg. Brottsutredningen pågår fortfarande och teorin är att dådet är kopplat till den pågående gängkonflikten i stadsdelen.
Parallellt med utredningen arbetar polisen med att förebygga eventuella hämndaktioner, vilket hittills verkar har ha varit framgångsrikt.
90 i riskzonen – yngsta i yngre tonåren
Som en del i detta arbete har polisen och socialsekreterare identifierat 90 barn och unga som de känner oro kring, vilket även Göteborgs-Posten har rapporterat om.
– Vi är oroliga för att de antingen ska bli utsatta för våldsdåd eller vara de som utför våldsdåd, säger lokalpolisområdeschefen Daniel Norlander.
De yngsta är i 13-14-årsåldern och de äldsta är 18 år. Vissa av dem är redan involverade i gängkonflikten, medan andra hittills bara har rört sig i utkanten, men riskerar att dras in.
Orossamtal med föräldrarna
Planen är att polisen ska besöka allas föräldrar. Hittills har 45 så kallade ”orossamtal” genomförts.
– Vi har åkt dit och sagt att ”vi är oroliga för ditt barn”. Alla föräldrar vill sina barn väl och det syns under samtalen. De har tagit emot det väl, säger Daniel Norlander.
”Farligt att vara naiv”
Samtidigt menar han att det är många föräldrar som inte inser att deras barn kan vara i riskzonen.
– Man tror inte att sitt barn skulle kunna vara delaktig i något, men det är farligt att som förälder vara naiv, säger Daniel Norlander.
Han understryker att det är föräldrarna som bär det yttersta ansvaret för barnuppfostran.
– Men vi ska göra vad vi kan för att stötta föräldrarna så att inte barnen dras in i gängkriminalitet, säger Daniel Norlander.
Ökad polisnärvaro vid högstadieskolan
Polisen har också intensifierat samarbetet med skolorna. Bland annat kommer polisen att vara närvarande vid Svartedalsskolan, en högstadieskola i Biskopsgården, varje dag under hela maj månad.
– När det precis har varit en så allvarlig händelse som det var i Biskopsgården så blir det en påtaglig oro i närsamhället, och då även i skolan, säger Johanna Pettersson, utbildningschef på Hisingen.