Carola, Bach och Björn Skifs är populära när folk får önska sin egen begravningsmusik. Foto: TT/Wikimedia commons

De toppar listan för begravningsmusik

Uppdaterad
Publicerad

Carola, Bach och Björn Skifs ligger högt på önskelistorna när folk får välja sin egen begravningsmusik.

Det är begravningsentreprenören Fonus som gjort en webbundersökning där 1047 personer mellan 16 och 79 år har tillfrågats om vilken musik de vill lyssna på.

Ett vanligt svar är att överlåta beslutet till anhöriga. Men i de fall då enkätsvararen har tydliga preferenser går ett par musikfavoriter att utröna; Johann Sebastian Bachs ”Air”, Björn Skifs ”Håll mitt hjärta” och Carolas ”Härlig är jorden” är de låtar som önskats flest gånger.

Trenden: personliga val

Under årets första kvartal dör flest personer i Sverige enligt Statistiska centralbyrå, närmare 300 dödsfall per dag, och den vanligaste musiken vid begravningar är orgelmusik med solosång enligt Fonus.

Men trenden pekar åt personliga val.

– Vi märker av att mer musik som spelas på begravning är musik som har betytt något för den avlidne, säger Peter Göransson informationschef på Fonus i ett pressmeddelande.

Mest önskad musik

1. Johann Sebastian Bach – Air

2. Björn Skifs – ”Håll mitt hjärta”

3. Carola – bl.a hennes inspelning av ”Härlig är jorden”

4. Christer Sjögren – b.la hans inspelning av ”Jag har hört om en stad”

5. Oskar Lindberg – Gammal fäbodpsalm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.