På torsdagen avslöjades de nio nya musikstorheterna som väljs in i Swedish Music Hall of Fame. Kent, Sven-Ingvars och Barbro Hörberg är några av de som nu ska dela plats med bland andra Abba, Roxette och Evert Taube i musikmuseet i Stockholm.
Swedish Music Hall of Fame invigdes 2014, och består av en permanent utställning som hedrar personer som ”lagt grunden för svensk populärmusik”.
Schlager och popunder
Precis som tidigare år sträcker sig hederstitlarna brett genom populärsmusikens genrer: Från 90-talets eurodiscodrottning Leila K till den den miljonsäljande schlagerlegendaren Siw Malmkvist. Den sistnämnda tar hederbetygelsen med ro:
– Jag visste inte vad det var. Hall of fame, är inte det för ishockeykillar? Men min son tyckte det var helt otroligt, så då förstod jag att det kanske var lite märkvärdigt, säger ”Siwan” Malmkvist till Kulturnyheterna.
Hur ser du på din egen betydelse för svensk populärmusik?
– Har jag haft det? De som blir invalda har gjort egna låtar, jag sjöng ju bara. Men jag blev den första svenskan som legat på billboardlistan, så det är jag kanske lite mallig över, säger hon.
Brådmogen boogie-woogie
En annan rutinerad musiker som valts in är Monica Dominique. Hon debuterade redan som fyraåring, 1944, som boogie-woogie-pianist i Sveriges radio. Sedan dess har Monica Dominique främst gjort sig känd som jazzmusiker, men har även ägnat sig åt att komponera schlager och opera. Samt Rapports gamla signaturmelodi.
– Jag har inte varit så superfolklig, men jag har ju spelat i hela mitt liv. Jag har sjungit, jag har arrangerat och komponerat. Det är klart, när jag gjorde Rapportsignaturen hördes ju den av alla människor i Sverige två gånger om dagen. En annan spektakulär grej var när vi vann schlagerfestivalen 1973, blev femma i Luxemburg och jag var nere och dirrade orkestern, säger Monica Dominique.
”Förbluffad och jättelycklig”
Hon gläds nu åt att få dela rum med storheter som Monica Zetterlund, Jussi Björling och Alice Babs.
– Det känns otroligt. Det är nästan ofattbart. Jag är hedrad och förbluffad och jättelycklig, säger Monica Dominique.
I år hedras också den avlidne stjärnproducenten Denniz Pop, som är en av Sverige mest framgångsrika låtskrivare genom tiderna efter hitlåtar med bland andra Backstreet Boys, Ace of Base och Nsync.
Revykung i fokus
För att väljas in i den nybildade musikinstitutionen måste man ha varit verksam i minst 20 år som artist. Kent, ett av Sveriges mest framgångsrika band i modern tid, ligger precis på gränsen 21 år efter debuten ”Kent” 1995.
Revykungen Karl Gerhard (1891 – 1964), klarar däremot tidskvalifikationen med råge då han debuterade på scen för 97 år sedan. Gerhard dominerade de svenska musikscenerna på 30-talet och fick smeknamnet ”Sveriges Aristofanes” under sin drygt 50 år långa karriär.
Årets jury består av musikjournalisterna Ametist Azordegan, Jan Gradvall, Kerstin Behrendtz, Anna Charlotta Gunnarson och SVT:s musikkritiker Per Sinding-Larsen.
De väljs in i Swedish Music Hall of Fame
Siw Malmkvist
Karl Gerhard
Kent
Leila K
Sven-Ingvars
Owe Thörnqvist
Monica Dominique
Denniz Pop
Barbro Hörberg