Mårten Andersson: ”De vill sätta kniven i nästa offer”

Uppdaterad
Publicerad

Komikern Mårten Andersson har lämnat twitter och efterlyser ett varmare digitalt klimat. ”För mig är twitter en gryta av människor som står på olika sidor och bara väntar på att få ur sig sitt eget självhat på andra.”

Hans frustrerade mejlrader om att kvinnliga komiker inte säljer biljetter läckte till twitter. Klumpigt formulerat, tycker komikern själv, men hatet som sköjde över honom står inte på något sätt i proportion till det han skrev, säger han.

Bakgrunden – att han tagit initiativ för att lyfta fram kvinnliga komiker – var det ingen som twittrade om. Han blev kallad både ”manssvin” och ”kvinnohatare”.

Nätkriget

– Det är det som är så skrämmande. Hur fort folk stänger av hjärnan och går till attack. Jag upplever twitter som en plats där man ligger i vassen och väntar på att få sätta kniven i nästa offer, säger Mårten Andersson.

Omskakad av drevet

I dag har han distans till det som hände och kan le åt påhoppen som pågick under en hel vecka. Men då var han skakad. Dessutom var det skralt med stöd från komikerkollegor i flödet. Babben Larsson var en av få som var ute och försökte lugna drevet.

– Jag fick sms från kollegor som skrev: ”Jag är på din sida” och jag tyckte: ”Stå för det då!”. Men jag tror debatten blev så het att det var svårt att ge sig in utan att själv drabbas.

I dag har Mårten Andersson lämnat twitter, kontot är kvar, men han går inte in och läser.

– Jag vill inte vara där. För mig är twitter en gryta av människor som står på olika sidor och bara väntar på att få ur sig sitt eget självhat på andra, säger han.

Korta tweets skapar konflikt

Hampus Brynolf, expert på twitter och strategichef på Intellecta, säger att plattformen lätt blir en konfliktzon. Det korta formatet – 140 tecken per tweet – driver på polemik och konflikt.

– Det finns inte plats för resonemang i stilen ”å ena sidan, å andra sidan”. Istället är det den som säger något snärtigt och elakt som får uppmärksamhet, säger han.

Twitterska ryggdunkar får man inte efter inlägg som  ”Det finns problematiska inslag i regeringens nya skolpolitik”, förklarar Hampus Brynolf.

– ”Björklunds skolpolitik är fascism” funkar bättre. Vi vill gärna ha den där ryggdunken, säger han.

En annan faktor som skulle kunna driva på ett polariserat klimat är att fler professionella twittrare finns på plattformen i dag. Organisationer och partier anställer personer som har i uppgift att opinionsbilda i de digitala kanalerna. De driver polemik medvetet och aktivt.

– Jag är ute på tunn is här, men det har hänt något sedan de professionella twittrarna kom in i bilden, det är min uppfattning, säger Hampus Brynolf.

Lika skönt som sex

Att det är skönt att dela med sig av sina åsikter och handlingar i sociala medier har stöd i forskningen. På Harvarduniversitetet i USA mättes hjärnaktiviteten hos försökspersoner som ombads dela med sig av sina åsikter. Samma del av hjärnan som aktiveras när vi äter god mat, eller till och med har sex, stimulerades i försöken.

Forskarna menade att de hade hittat förklaringen till varför sociala plattformar är beroendeframkallande för många.

Men Mårten Andersson har inga planer på att ta upp sitt twittrande.

– Det är synd, för twitter är en jättebra idé. Ibland har jag svarat på elaka tweet: ”I dag är det jag, i morgon är det någon annan, men det kommer alltid vara du tills du tittar dig själv i spelgeln”. Sociala medier är bara en förlängning av hur vi själva mår och jag tror vi måste börja där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätkriget

Mer i ämnet