Dead by April och Loreen till final

Publicerad

47 veckor efter att Eric Saade vann Melodifestivalen 2011 är det åter dags att vaska fram en vinnare bland 32 tävlande bidrag. Och när Melodifestivalen 2012 inleddes i Växjö på lördagskvällen drog Loreen och Dead by April de längsta stråna.

En av kvällens största skrällar var att The Moniker inte ens tog sig vidare till Andra chansen. The Moniker som i fjol hamnade på tredje plats i den stora finalen kom på åttonde, och sista, plats i Växjö. Fjolårets programledare Marie Serneholt lyckades inte heller ta sig vidare och slutade på en sjätte plats.

Loreen, som framförde bidrager ”Euphoria”, får alltså sällskap i Globen av Dead by April med bidraget ”Mystery”.

Chansen finns
Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern med bidraget ”Jag reser mig igen” och Sean Banan med bidraget ”Sean Den Förste Banan” tog sig inte direkt till final, men får nya möjligheter till avancemang i Andra chansen som avgörs den 3 mars.

Bredare
Melodifestivalen har de senaste åren blivit bredare och bredare med genrer som inte ens skulle släppts in under pistolhot på gamla schlagertiden. Ett exempel på nya inslag från Växjö var gruppen Dead by April vars growlmättade ”Mystery” alltså gav en biljett till finalen.

Ett annat bidrag som gick utanför ramarna var ”Jag reser mig igen” med Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern. Till de mer traditionella bidragen kan Afro-Dites ”The Boy Can Dance” räknas, som inte riktigt tog sig hela vägen fram, utan stannade på en femte plats.

Efter ”Bögarnas fel”: ”Bögarnas fest”
SVT har tidigare fått kritik för manlig övervikt bland programledarna för de stora nöjesprogrammen – tänk Allsång på Skansen, Dobidoo, Så ska det låta och På spåret – men i årets upplaga av Melodifestivalen är det kvinnlig dominans som gäller.

Programledartrion Sarah Dawn Finer, Helena Bergström och Gina Dirawi kommer ledda festivalturnén från stad till stad fram till 10 mars då vinnaren utses i Globen i Stockholm. Och under 2012 års första deltävling slog de an tonen för en bred Melodifestival genom att sjunga att festivalen inte bara är ”Bögarnas fest”.

Anders Silvergren Blåder
anders.blader@svt.se

Resultat

Visa

Till final:
Loreen – ”Euphoria”
Dead by April – ”Mystery”

Till Andra chansen:
Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern – ”Jag reser mig igen”
Sean Banan – ”Sean Den Förste Banan”

Utslagna:
Afro-Dite – ”The Boy Can Dance”
Marie Serneholt – ”Salt And Pepper”
Abalone Dots – ”På väg”
The Moniker – ”I Want To Be Chris Isaak ...”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer