Debattören Cissi Wallin rannsakar sig själv i en krönika i Expressen. Foto: TT

Cissi Wallin: ”Man ska inte, som jag gjort, hänga ut privatpersoner”

Uppdaterad
Publicerad

Medieprofilen Cissi Wallin har varit en högljudd opinionsbildare i sociala medier de senaste åren. Nu gör hon avbön i en krönika i Expressen.

– Jag skulle vilja göra någon slags avbön och ta avstånd kan man väl säga från en internetkultur som jag i allra högsta grad själv varit med och skapat eller eldat på, säger hon till Kulturnyheterna.

Debattören Cissi Wallin, med nästan hundra tusen följare på Instagram, har i flera år varit en aktiv röst i en rad olika debatter.

Men i en krönika i Expressen med rubriken ”Publiken kräver raseri – jag föll för pressen” ångrar hon nu den roll hon ofta intagit.

”Vad fan höll jag på med?”

Cissi Wallin skriver att hon i flera år varit del av en lukrativ rörelse som, i feminismens namn, hängt ut personer i sociala medier.

”Man kräver en kultur, frontad av några slags totalt onyanserade ledargestalter, där det ständigt letas efter nya saker och människor att peka ut som fel, farliga och fullvärdiga förtryckare.”

Cissi Wallin har varit en stark förespråkare av att kvinnor ska kunna namnge personer som utsatt dem för övergrepp. Det står hon fast vid.

– Jag tycker att lagen ska skrivas om, jag tycker man ska ha rätt att berätta vem man har polisanmält för ett brott. Däremot tycker jag inte att man ska, som jag har gjort, hänga ut privatpersoner för att de skrivit något problematiskt i en sluten grupp på Facebook eller sin lilla Instagram med 200 följare, säger hon.

Komiker förlorade jobb

Som exempel på det beteende hon nu tar avstånd från tar hon bland upp hur hon sommaren 2018 hängde ut en manlig komiker som hade släppt låtar med vad hon beskriver som ”olämpligt innehåll”.

Detta ledde till att komikern förlorade flera jobb och fick ta emot en rad allvarliga hot.

Är det någon du vill be om ursäkt med det avståndstagandet i åtanke?

– Nej, jag tycker det är så larvigt det här ”nu ska man göra avbön och be massa människor om ursäkt”. Det är inte det det handlar om. Det finns massa människor som tycker illa om mig och som tycker att jag har sårat dem. Om de genuint tycker det så kan de höra av sig till mig så kan vi snacka. Men det här handlar om en reflektion över sitt eget beteende på nätet, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.