Restriktionerna lättar meddelade regeringen den 7 september. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Deltagartaken tas bort den 29 september

Uppdaterad
Publicerad

Sverige går in i steg fyra av fem i restriktionsavvecklingen – det meddelar socialminister Lena Hallengren (S) på en presskonferens i dag. Det innebär att deltagartaken tas bort den 29 september.

Enligt regeringens plan ska steg fyra, som innebär att deltagarbegränsningarna för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort, genomföras den 29 september.

– Nästan alla restriktioner tas bort. Deltagartaken tas bort inomhus och utomhus samt avståndskrav mellan sittplatser, säger kulturminister Amanda Lind (MP) och fortsätter:

– Det är ett oerhört viktigt besked för arrangörer runt om i landet.

Socialminister Lena Hallengren (S) understryker att 70 procent av vuxna svenskar har fått två doser vaccin, 80 procent har fått den första sprutan.

– Vi är i ett nytt och ett bättre läge, det är framför allt ovaccinerade som blir allvarligt sjuka och läggs in på sjukhus.

Undersöker vaccinpass

Regeringen kommer även remittera frågan om så kallade vaccinpass på större evenemang – det skulle då vara samma pass som används inom EU. Tanken är att säkra upp för att begränsa smittspridning under de allra största evenemangen.

Lena Hallengren säger dock att tanken är att vaccinpassen inte ska behövas.

– Frågan kommer att remitteras för att kunna användas vid större sammankomster, men tanken är inte att de ska behöva användas, säger hon.

Även restriktionerna för avstånd mellan sällskap på serveringsställen tas bort.

Detta gäller nu

Sedan 1 juli gäller att 300 deltagare med anvisad sittplats får delta i inomhusarrangemang, utan sittplats gäller 50. Utomhus får 3000 deltagare med sittplats vistas – kan arrangören dessutom dela in området i sektioner, där deltagare inte kommer i kontakt med varandra, får ännu fler delta. Under VM-kvalet mellan Sverige och Spanien samlades till exempel över 15 000 personer på Friends arena i Solna norr om Stockholm.

Dessa restriktioner gäller till och med den 29 september. När det sista steget, steg fem, träder i kraft har inte meddelats. Det sista steget handlar om trängselregler för handelsplatser och kultur- och fritidsverksamhet.

Den som har symptom bör fortsatt stanna hemma och testa sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.