Publiken bär munskydd under en konsert i Frankrike i våras. I Sverige dröjer det ytterligare med lättade publiktrestriktioner, på grund av smittläget. Foto: TT

Branschens besvikelse: ”Kulturen är viruset”

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndighetens besked om att det inte är läge att lätta på restriktionerna för bland annat kultur- och nöjesevenemang i september möts med besvikelse av branschen.

– Det blir lite som att kulturen är viruset, säger Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker.

Stefan Forsberg, styrelseordförande för Svensk Scenkonst och chef för Konserthuset i Stockholm, säger att han är luttrad vid det här laget och att hela samhället har vant sig vid ett ständigt fram och tillbaka. Ändå hade han hoppats på lättnader någon gång under hösten.

TT: Hur stor betydelse skulle de sista lättnaderna ha?

– För oss har det en väldigt stor betydelse, vi har ett hus med 1 800 platser och vi har sålt tusentals abonnemang. Vi hoppas att från 19 oktober kunna välkomna publiken tillbaka och det är fortsatt vår förhoppning men nu får vi väl se hur det ändrar sig och hur länge man väntar på steg fyra, säger Stefan Forsberg.

Steg fyra förväntades i september och innebär bland annat att deltagarbegränsningar vid allmänna sammankomster tas bort, något som nu inte verkar ske.

”Återgå till armlängds lucka”

Många av höstens biopremiärer har redan skjutits upp i väntan på tydligare besked och Peter Fornstam som är vd för Svenska Bio, tycker att Folkhälsomyndigheten borde förklara ur ett smittperspektiv ”varför det är viktigt att slå på kulturen?”.

– Det värsta vore om de som flyttat sina datum tröttnade och sålde till en strömningstjänst. Biografernas ekonomiska kräftgång fortsätter som en konsekvens av en obegriplig skrivbordsprodukt från Folkhälsomyndigheten. Återgå till armlängds lucka som det var 2020, utan smittspridning på bio, så är problemet löst, säger Peter Fornstam.

Joppe Pihlgren på Svensk Live berättar att han ständigt pratar med konsertarrangörer som frågar om de kan göra något i september eller oktober.

– Där har ju inte vi några svar och det är klart att folk blir frustrerade av det, säger han.

”Kulturen straffas”

Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker, menar att det är viktigt att sätta hälsan först och att vaccinationstäckningen och smittspridning avgör vilka beslut regeringen och myndigheter tvingas ta. Samtidigt tycker han att det är anmärkningsvärt att man i kollektivtrafiken inte längre har några restriktioner.

– Återigen är vi tillbaka i det där konstiga läget där det blir lite som att kulturen är viruset. Vi tar jättestort ansvar, alla är måna om att vi ska ta ur den här situationen men man måste införa åtgärder som är lika i samhället. Det blir som att man återigen straffar kulturen.

På restauranger får max åtta personer sitta tillsammans inomhus, med minst en meters avstånd till andra sällskap. Utomhus bedöms risken för smitta vara mindre, och därför finns ingen begränsning för hur många som får sitta tillsammans ute.

Inomhusarrangemang med anvisade sittplatser, till exempel på biografer, får ha upp till 300 deltagare, men varje sällskap får inte vara fler än 8 personer, och sällskapen ska kunna hålla minst 1 meters avstånd i sidled.

Utomhus får betydligt fler samlas, om det finns sittplatser får upp till 3 000 personer delta i ett utomhusarrangemang.

Arrangören är den som ska ha koll på vilka regler som gäller och se till att de följs.

Utan sittplatser får max 50 personer samlas inomhus och 600 utomhus.

Utomhusdemonstrationer får ha max 1 800 deltagare.

Vid motionslopp får max 900 deltagare samtidigt befinna sig i start- och målområdet.

Ansvariga för verksamheter i lokaler som kan få plats med 500 personer eller fler måste göra riskbedömningar om det finns risk för trängsel. I så fall måste de som ansvarar se till att minska risken för trängsel.

När det gäller exempelvis marknader, mässor, nöjesparker och djurparker finns inga deltagarbegränsningar, men den som driver verksamheten ska se till att besökare kan hålla ett säkert avstånd till varandra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.