Anna Sjölund, konsert- och festivalchef på Live Nation. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Publikrestriktioner kan bli kvar – kulturbranschen reagerar

Uppdaterad
Publicerad

Igår meddelade regeringen att de planerade restriktionslättnaderna för offentliga sammankomster kan dröja längre än planerat på grund av den ökade smittspridningen. Anna Sjölund, konsert- och festivalchef på Live nation, menar att hälsopass eller vaccinationsintyg vore ett bra verktyg för att kunna lätta på publikrestriktionerna.

Enligt den nuvarande planen ska publikrestriktionerna för offentliga sammankomster slopas i september, men igår meddelade regeringen att de vill förlänga pandeminlagarna till och med januari nästa år. Något som kan innebära att de planerade lättnaderna dröjer.

– Just nu har vi en situation med låga dödstal, men vi ser också att smittspridningen ökar. Vi får följa utvecklingen en tid framöver och vi lovar att komma med besked i god tid, sade socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff på torsdagen.

– Det är klart att det är otroligt tråkigt att vi inte är där vi kan öppna upp ännu. Det hade vi ju verkligen hoppats, men det är ju bara att fortsätta jobba mot det målet, säger Anna Sjölund, konsert- och festivalchef på Live nation.

Vill införa hälsopass

I en del länder har man ett system där besökare måste visa upp ett hälsopass eller vaccinationsintyg för att kunna få tillträde till offentliga sammankomster som till exempel konserter. Det är en fråga som delar branschen, men enligt Anna Sjölund är det en bra lösning.

– Vi tycker det är något som vi borde prova på i Sverige. Det finns väldigt bra internationella exempel nu där man ser stora evenemang som genomförs med de förutsättningarna och som fungerar väldigt bra, säger hon.

Regeringen har tidigare meddelat att de ännu inte har tagit ställning i frågan om Sverige ska införa någon typ av hälsopass för offentliga sammankomster.

Krisstöd

Musikerförbundet menar att om att restriktionerna förlängs så behöver staten se till att musiker får fortsatt försörjningsstöd.

– Krisen fortsätter för musiker och artister om de inte får jobba. Staten behöver i sådana fall tillföra fler ersättningsdagar i till a-kassan och ytterligare krisstöd, säger Anton Gunnars förbundsjurist på Musikerförbundet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.