Festivalbesökare på Cruïlla. Foto: Joan Mateu/AP/TT

Över 2000 coronasmittade vid festivaler i Katalonien

Uppdaterad
Publicerad

Stora musikfestivaler har ökat antalet fall av covid-19 i Katalonien, det visar en studie från det katalanska hälsodepartementet, rapporterar El Pais.

Studien visar att nästan 2300 konsertbesökare på festivalerna Vida, Canet Rock och Cruïlla smittats av coronaviruset, en siffra som är 76 procent högre än i kontrollgruppen, och att 58 procent fler än förväntat smittades av dem som besökte festivalerna.

För att få besöka festivalen krävdes ett negativt testresultat för corona och besökare var skyldiga att bära ansiktsmask, men bilder från festivalerna visar att alla inte följde denna regel. Efter konserterna sade den katalanska hälsoministern Josep Maria Argimon att festivalerna inte borde ha fått äga rum i en tid när Katalonien hade så pass hög smittspridning.

– Jag har varit självkritisk. Vi vet ännu inte om de här evenemangen har varit superspridar-evenemang eller inte, men de förmedlade en känsla av normalitet som vi inte borde ha förmedlat ännu, sade han till El Pais tidigare.

Undersökningen studerade hur många positiva coronafall som upptäcktes bland festivalbesökarna 15 dagar efter att de ägt rum. 50 000 konsertbesökare jämfördes med en kontrollgrupp med samma fördelning av ålder, kön, bostadssituation och immunitetsstatus.

De tre festivalerna organiserades efter att det gjorts testkonserter som inte visat några tecken på smittspridning. Men det var kontrollerade prövningar som inte alltid är jämförbara med verkliga situationer och de utfördes innan den mer smittsamma delta-varianten av coronaviruset blev dominerande i Spanien, påpekar Carmen Cabezas på Kataloniens folhälsomyndighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.