Jan Blomgren på branschorganisationen Film- och tvproducenterna och Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på Svensk Live. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Vaccinationskrav delar kulturbranschen

Publicerad

I allt fler länder ställs nu krav på vaccinationsintyg för både medverkande och besökare på kulturevenemang. Något som kan bli aktuellt även i Sverige. Ett sätt att garantera personalens säkerhet, menar Jan Blomgren på branschorganisationen Film- och tvproducenterna. En svår moralisk fråga, tycker Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på Svensk Live.

Netflix var den första stora Hollywoodstudion att kräva att alla skådespelare och filmarbetare på inspelningsplatser är vaccinerade, ett krav som gäller på deras amerikanska produktioner. Det kan bli verklighet även för svenska filmarbetare.

– Produktionsbolag kan komma att kräva att man är vaccinerad om arbetsuppgiften kräver det, säger Jan Blomgren på branschorganisationen Film- och tvproducenterna.

Det kan till exempel handla om produktioner som filmas i ett land som kräver vaccinationsintyg för att komma in i landet, eller om det finns personer i riskgrupper i produktionen eller på stället där man filmar.

– Det är för att vi som arbetsgivare ska kunna garantera personalens säkerhet, säger Jan Blomgren.

Vaccinintyg för besökare

Internationellt gäller inte vaccinkravet bara för anställda inom kultursektorn utan också för besökare på kulturevenemang. I Frankrike krävs det vaccinationspass för alla besökare på evenemang med fler än 50 personer och i USA blir New York den första större amerikanska staden att införa krav på vaccinering för att få besöka restauranger och evenemang inomhus.

Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på Svensk Live, en ideell riksorganisation för arrangörer av livemusik, tycker inte att en liknande lösning i Sverige är en bra idé.

– Vi hoppas att man inte ska behöva ha vaccinpass. Det är en svår moralisk och etisk fråga. Om man exkluderar folk från att gå på till exempel konserter eller idrottsevenemang för att de inte är vaccinerade, var drar man då gränsen? Är det vid konserter, sportevenemang, att gå till apoteket, eller en pub?, säger han. 

Förespråkar ”hälsopass”

Danmark har ett system där evenemangsbesökare behöver ha ett pass som visar att man antingen är vaccinerad eller har testat negativt för covid-19. Joppe Pihlgren förespråkar en liknande lösning i Sverige.

– Vi är ju mer för en form av hälsopass där man kan visa att man är vaccinerad eller inte bär på smitta. Då motverkar man smittspridning och det är ju det viktigaste, säger han.

Kulturminister Amanda Lind meddelar via sin pressekreterare att regeringen ännu inte har tagit ställning till frågan om vaccinationsintyg:

”I nuläget finns inga nya besked, och regeringens fokus är fortsatt en avveckling av restriktioner i enighet med vad som tidigare kommunicerats. I slutändan så hänger det precis som tidigare sagts på smittläget”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.