Arkivbilder. Foto: AP/TT & TT

Stöttade Hongkong-protester – e-sportproffs portad från turnering

Publicerad

Den Hongkong-baserade spelaren Chung ”Blitzchung” Ng Wai portas från tv-spelsturneringen Hearthstone Grandmasters, det annonserade speljätten Blizzard under tisdagen. Anledningen är att Ng Wai har uttryckt sitt stöd för demonstranterna i Hongkong, rapporter Business Insider.

Det var i söndags som e-sportsstjärnan Chung Ng Wai under en intervju som sändes live utropade ”befria Hongkong, vår tids revolution!” iklädd gasmask. Och att spelaren uttryckte sitt stöd för demonstranterna i Hongkong har fått konsekvenser.

Under tisdagen meddelade Blizzard att Ng Wai stängs av från spelföretagets turnering Hearthstone Grandmasters från och med nu och ett år framåt. Han får inte heller behålla sina prispengar för säsongen, det skriver Business Insider.

Anledningen är att spelaren, genom att han tagit politisk ställning, har brutit turneringens regler. Chung Ng Wai menar dock att det är hans plikt att upplysa om vad som händer i landet.

”Jag vet vad mitt agerande innebär. Det kan orsaka stor skada, till och med för min personliga säkerhet i riktiga livet. Men det är min plikt att säga något om konflikten”, kommenterade Ng Wai till Inven Global.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.