Protestanter utanför La sagrada familia. Foto: Reuters/TT

La Sagrada Familia stänger efter att demonstranter blockerat ingången

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbund som sympatiserar med självständighetsrörelsen i spanska Katalonien har inlett en generalstrejk för att protestera mot att ett flertal katalanska politiker dömts till långa fängelsestraff.

Demonstranterna blockerar nu ingången till katedralen Sagrada Familia, vars personal meddelar att man tillfälligt stänger av säkerhetsskäl.

La Sagrada Familia är en av Barcelonas mest välbesökta turistattraktioner. Kyrkan, designad av arkitekten Antoni Gaudí, släpper inte in besökare på grund av att demonstranter som protesterar mot fängslandet av nio katalanska politiker befinner sig vid ingången.

På Twitter meddelade katedralpersonal tidigt på fredagseftermiddagen att ”en grupp demonstranter har stationerat sig utanför kyrkan och blockerar ingången, vi kan inte garantera att besökare kan gå in”. Vid 14-tiden kom nästa meddelande: ”För att säkerställa besökarnas och personalens säkerhet stoppas alla normala aktiviteter under dagen på grund av dagens demonstrationer.”

Tidingen La Vanguardia skriver att demonstranter samlades utanför katedralen vid 11-tiden och skriker slagord som ”frihet åt de politiska fångarna”.

Dömdes till fängelse

Enligt tidningen La Vanguardia är prostesterna en del i de strejker som utlysts av katalanska fackförbund.

Nyligen dömdes nio katalanska politiker till långa fängelsestraff efter att regionen 2017 utlyste en självständighetsomröstning som strider mot den spanska grundlagen. Den dåvarande regionpresidenten Carles Puigdemont lever i självvald exil i Belgien och överlämnade sig tidigare under fredagen till belgiska myndigheter efter att en europeisk arresteringsorder för andra gången utlysts mot honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.