De fängslade katalanska parlamentsledamöterna Josep Rull, Jordi Turull och Jordi Sànchez vid öppnandet av Spaniens nya parlament i Madrid i maj 2019. De kunde delta tack vare permission från fängelset. Foto: TT

Internationella PEN fördömer dom mot katalanska författare

Publicerad

Spaniens Högsta domstol dömde de katalanska författarna Jordi Sànchez och Jordi Cuixart till nio års fängelse vardera i måndags. De döms skyldiga till uppvigling för sin roll i folkomröstningen om Kataloniens självständighet 2017. Nu fördömer internationella PEN domen.

”Vi fördömer kraftfullt de långa fängelsestraff som Jordi Sànchez och Jordi Cuixart har dömts till för att de fredligt utövat sin rätt till yttrande- och mötesfrihet”, säger Salil Tripathi, ordförande i PEN Internationals Fängslade författares kommitté och uppmanar också de spanska myndigheterna att omedelbart släppa dem.

Jordi Sànchez och Jordi Cuixart häktades i oktober 2017. Rättegången mot dem och andra katalanska aktivister och politiker inleddes i februari i år och pågick under fyra månader. Alla förnekade anklagelserna om uppror och uppvigling, men erkände de mindre allvarliga anklagelserna om civil olydnad – något som inte rättfärdigar en fängelsedom, skriver svenska PEN på sin hemsida.

Planerar generalstrejk

Tidigare parlamentsledamoten Jordi Sànchez har också varit president för ANC, en organisation som kämpar för Kataloniens politiska oberoende från Spanien. Han har också skrivit flera rapporter om social jämlikhet, offentlig politik och utbildning samt en rad akademiska artiklar.

Jordi Cuixart är ordförande för Òmnium Cultural, en ideell organisation som stödjer katalansk kultur och försvarar Kataloniens nationella rättigheter. Han är också poet.

Efter att domen mot dem och de andra aktivisterna och politikerna föll i måndags har reaktionerna från katalanskt håll varit omfattande med demonstrationer och upplopp. På fredag planeras en generalstrejk i Barcelona och CDR, en terrormisstänkt gräsrotsrörelse, har lovat att bjuda på ”överraskningar”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.