Protester på flygplatsen i Barcelona efter att spanska HD förkunnat domen som innebär fängelsestraff för 13 av tidigare katalanska ledare. Foto: Josep Lago/AFP

Fängelse för flera katalanska ledare

Uppdaterad
Publicerad

Spaniens högsta domstol dömer nio katalanska separatistledare till fängelsestraff på mellan 9 och 13 år för deras roll i Kataloniens utbrytningsförsök 2017. Samtidigt utfärdas en arresteringsorder på den tidigare katalanska presidenten Carles Puigdemont som lever i exil – och flera demonstrationer i regionen planeras.

Spaniens högsta domstol dömer nio åtalade katalanska separatistledare till fängelsestraff på mellan 9 och 13 år för brottet uppvigling, rapporterar El País.

Det hårdaste straffet, 13 års fängelse, tilldöms Kataloniens tidigare vicepresident Oriol Junqueras.

Domarna gäller främst brottet uppvigling (sedición). Åklagarsidan hade yrkat på det allvarligare brottet uppror (rebelión), som förutsätter att de åtalade skulle ha uppmuntrat till våldshandlingar, vilket hade kunnat ge upp till 25 års fängelse.

Spaniens högsta domstol kommer fram till slutsatsen att de nio inte anstiftat till de våldsamheter som ägde rum i samband med utbrytningsförsöket hösten 2017 – men att de främjat oroligheter i syfte att hindra tillämpandet av lagen, skriver El País.

Samtidigt har domstolen utfärdat en europeisk arresteringsorder för den tidigare regionspresidenten Carles Puigdemont. Puigdemont lever sedan ett tag tillbaka i självvald exil i Belgien.

Använt departementsmedel

Flera av ledarna döms även för brottet misshushållning med allmänna medel. Det avser att de använt medel från sina departement till att organisera självständighetsomröstningen den 1 oktober 2017.

Totalt har tolv katalanska politiker och ledare för självständighetsrörelser stått åtalade. De övriga tre har befunnits skyldiga till det mildare brottet ohörsamhet och döms inte till fängelse.

Rättsprocessen gäller händelser i samband med Kataloniens utbrytningsförsök 2017, då regionens styrande separatistpartier utlyste en folkomröstning om självständighet och Katalonien senare utropades som republik, något som Madrid omedelbart upphävde.

På måndagskvällen samlades tusentals personer för protester vid flygplatsen El Prat. I sammandrabbningar med polis kastades det sten och soptunnor, varpå poliser motade tillbaka demonstranter med batonger. Minst 20 flygavgångar fick ställas in med anledning av uppståndelsen.

Protester mot domen

Reaktionerna från katalanskt håll på domen lät inte vänta på sig.

-Vi kräver att de politiska ledare som är fängslade släpps fria. De har inte begått något brott, för det kan inte vara brottsligt att rösta eller att organisera en omröstning, säger Alfred Bosch, ansvarig för regionstyrets utrikesrelationer, över telefon till TT.

-Detta är en skenprocess. Domen måste upphävas och förhandlingar om framtiden inledas. Annars kommer vi inte att hjälpa till med att hålla folket lugnt eller att lösa situationen på ett resonligt sätt.

Under måndagseftermiddagen fylldes gatorna i Barcelona av demonstranter. Tre stora gator är blockerade, enligt Reuters, såväl som flera tunnelbanestationer och tågspår.

På fredag planeras en generalstrejk och en radikal gräsrotsrörelse, CDR, har lovat att bjuda på ”överraskningar”. Nyligen greps personer från CDR misstänkta för att ha planerat terrordåd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.