Konstnären Siri Berg. Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT

Konstnären Siri Berg är död

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska konstnären Siri Berg var verksam i New York och är känd för sin abstrakta konst och sitt intresse och kunskap om färg. Hon avled nyligen vid 98 års ålder.

Siri Berg föddes i Stockholm 1921 och flyttade till New York som 19-åring. Hon arbetade inom modeindustrin och undervisade länge i färglära vid Parsons school of design. Från 1970-talet började hon helt fokusera på konst och hon hade sin första separatutställning 1970.

Hennes konst finns bland annat i de permanenta samlingarna på Moderna museet i Stockholm och på Guggenheim-museet i New York. 2018 presenterades hennes konst i utställningen Ett liv i färg på Bonniers konsthall i Stockholm.

En runa i New York Times beskriver hur hon kombinerade målarfärg och duk med en nästan vetenskaplig inställning till färg, ljus och struktur.

Siri Bergs konstnärskap skildras i filmen In color som gjorts av dokumentärfilmaren Sara Jegeman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.