DeSantis lagförslag: Gör det lättare att stämma journalister

Uppdaterad
Publicerad

Floridas guvernör Ron DeSantis vill göra det lättare i delstaten att stämma journalister för förtal. Nu varnar expertorganisationer för att lagsförslaget kan inskränka pressfriheten i hela landet, skriver Journalisten.

Floridas guvernör Ron DeSantis vill ta bort det lagstiftade förtalsskyddet för journalister, rapporterar Journalisten.

Ron DeSantis, som tros bli Donald Trumps främsta motståndare i Republikanernas primärval 2024, har länge anklaget medier som The New York Times, CNN, Miami Herald och The Washington Post för att sprida ”falska narrativ”. Guvernören medverkar ofta i Fox News och vägrar generellt att delta i vad han menar är ”liberal media”.

Den föreslagna lagändring skulle innebära att det blir lättare i Florida att stämma journalister för förtal, samt försätta journalister i en position där de kan tvingas bryta källskydd under förtalsrättegångar.

Experter: Pressfriheten i fara

Lagförslaget har mötts av kritik från expertorganisationer som nu varnar att det kan i det långa loppet påverka USA:s pressfrihet.

– I fungerande demokratier måste offentliga personer tåla att granskas, säger Internationella Pressinstitutets chefsjurist Amy Brouillette i ett uttalande enligt Journalisten, och fortsätter:

– Den föreslagna lagen är en oroväckande kränkning av pressfrihetspraxis i USA, och skulle göra det möjligt för offentliga tjänstemän och andra i maktpositioner att utan grund och som vedergällning stämma kritiker och journalister i syfte att tysta dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.