Nils Petter Ekwalls originalillustration och den ryska versionen med politiskt budskap. Foto: Nils Petter Ekwall

Putins parti stal hans konst

Uppdaterad
Publicerad

Vladimir Putins regeringsparti Enade Ryssland har använt en svensk illustratörs teckningar i sitt kampanjmaterial utan tillåtelse. Nu överväger Nils-Petter Ekwall juridiska åtgärder: ”Det är gangsterfasoner”.

Nyligen blev illustratören Nils-Petter Ekwall kontaktad av en person som hade hittat en av hans illustrationer i ett politiskt sammanhang. I mejlet, som kom från en okänd rysk mejladress, fanns en skärmdump föreställande en politisk affisch med en bild som Ekwall hade illustrerat flera år tidigare. Nils-Petter Ekwall kände dock inte igen sammanhanget eller inramningen till affischen och har inte godkänt att hans illustration skulle användas i ett ryskt politiskt sammanhang.

– Det verkar som om bilden används i affischer och tidningar som en del av valkampanjen inför höstens ryska parlamentsval, säger Nils-Petter Ekwall.

När Kulturnyheterna tittar närmare på saken visar det sig att bilden är del av en politisk valkampanj i Rysslands femte största stad, Nizhny Novgorod, där den spridits på vykort.

Hade retuscherat bort vindkraftverk

Illustrationen föreställer ett samhälle med infrastruktur, byggnader och industri. Nils-Petter Ekwall gjorde bilden till ett specialnummer av den brittiska tidningen Financial Times om just infrastruktur.

I den ryska varianten, som Ekwall fick skickat till sig, har illustrationen ändrats något. Bland annat har vindkraftverken i Ekwalls originalillustration retuscherats bort. Dessutom har den ryska versionen försetts med ett politiskt budskap. Texten ”Vi skapar framtiden tillsammans – Huvudinriktningar för partiet Enade Rysslands valplattform” pryder bilden.

– Det är inte det roligaste partiet att bli förknippad med. Jag blir också irriterad över att ett så pass stort parti som Enade Ryssland snor en bild utan att fråga. Det känns som gangsterfasoner, säger Nils-Petter Ekwall.

Lovar ta bort bilden

När Kulturnyheterna når valstaben för partiet Enade Ryssland är man ångerfull.

– Vi fick nyss veta att vi använder en illustration av en svensk konstnär i vår valkampanj. Affischen spreds i en mycket liten upplaga i en liten rysk stad, säger Roman Zolin, som arbetar på Enade Rysslands valstab.

– Vi är beredda att kontakta upphovsmannen, be honom om ursäkt och diskutera hur saken ska regleras.

Nils-Petter Ekwall har kontaktat Svenska tecknares jurister för att få hjälp med att reda ut i vilken omfattning bilden har spridits.

– De kan ju sluta använda bilden till att börja med. Det är nummer ett. Den ska inte användas, den ska dras tillbaks. Sen vet jag inte hur stor summa jag kan bli ersatt. Pengarna är inte viktiga. Det är irriterande att ett så här stort parti använder en bild på det här sättet, säger Nils-Petter Ekwall.

– Vi kan försäkra att dylikt material inte kommer att användas i fortsättningen, lovar Enade Rysslands Roman Zolin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.