Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Elisabeth Ohlson Wallin: ”Det är härligt att fota Madeline”

Uppdaterad
Publicerad

Elisabeth Ohlson Wallin är känd för sina normbrytande fotografier. Denna gång har hon blivit inbjuden att fotografera den världsberömda fotomodellen Madeline Stuart från Australien.

– Det är härligt att fota Madeline. Det är kanske första gången en person med downs syndrom blir fotograferad på det här sättet i Guldfoajen på Kungliga Operan.

Det ekar i Guldfoajen på Operan. På en soffa vilar fotomodellen Madeline Stuart och lyssnar på musik i sin smartphone. Hon har precis blivit fotad av Elisabeth Ohlson Wallin.

– Det har varit en upplevelse att få arbeta med Madeline. Det är annorlunda, men samtidigt blir allt på riktigt eftersom hon är så direkt och visar sina känslor på en gång, säger Elisabeth Ohlson Wallin, fotograf.

”Ska inte bara vara en elit på bilderna”

Hon tycker att bilder på Madeline är viktiga eftersom personer med funktionsnedsättningar sällan letar sig in i medierna. Dessutom ifrågasätter bilderna på Madeline normalitetsbegreppet.

– Som lesbisk lever jag också en bit utanför normaliteten och även om det i dag har blivit vanligare med lesbiska representationer i medierna så är det på samma sätt med Madeline och hennes fans. De har ju också ett behov av förebilder, säger Elisabeth Ohlsson Wallin.

– Det speglar ju hela samhället. Det ska ju inte bara vara en elit som syns på bilderna, utan det här visar ju på den fantastiska regnbåge vi är egentligen.

”Funderar på att lämna in bilderna till Riksarkivet”

Klänningarna som Madeline Stuart bär är designade av Lars Wallin, men det är Elisabeth som har satt på henne boxningshandskarna.

– Madeline tyckte det var skitkul med boxningshandskarna och de funkar som en bra kontrast till miljön och klänningarna.

– Det är kanske första gången det händer att en person med downs syndrom får ta plats och bli fotograferad på det är sättet i de här historiska miljöerna. Det är nästan så jag funderar på att lämna in bilderna till Riksarkivet, säger Elisabeth Ohlson Wallin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.