Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Unik fotomodell på Sverigebesök

Uppdaterad
Publicerad

Hon är världens första professionella fotomodell med Downs syndrom och har hyllats för att hon bryter med fördomarna inom modeindustrin. Den australiensiska världsstjärnan Madeline Stuart är på besök i Sverige.

Med glittrande klänning av Lars Wallin och med Elisabeth Ohlson Wallin bakom kameran kunde inte plåtningen vara mer glamorös i Guldfoajén på Kungliga Operan. Men för världsstjärnan Madeline Stuart har det blivit vardagsmat.

I höstas blev hon historisk när hon klev upp på catwalken under New York Fashion Week som första fotomodell med Downs syndrom.

Men eftersom Madeline har talsvårigheter är det mamma Rosanne som oftast svarar på frågorna. Och för en ”aussie girl” på besök i Europa är det vädret det första hon reagerar på när kvicksilvret närmar sig plus åtta grader.

– Jag har aldrig upplevt en liknande kyla, och alla svenskar är så artiga, säger Rosanne Stuart, som följer med överallt där Madeline reser.

”Ifrågasättande av normalitet”

Och även om Rosanne inte ryggar för att uttala de sedvanliga fördomarna kring Sverige så är det just som banbrytare och föregångare som hennes dotter har hyllats för.

Personer med funktionsnedsättningar har länge nästan helt saknats inom modevärlden. De senaste åren har ett fåtal fotomodeller med fysiska funktionsnedsättningar börjat att leta sig in på både visningar och i reklamkampanjer, men Madeline är bland de första med utvecklingsstörning.

– För oss är fotomodellandet och visningarna mest ett sätt att nå ut med vårt budskap om inkludering och ifrågasättande av normalitet, säger Rosanne Stuart.

”Älskar att bli fotograferad”

Det ekar i Guldfoajén och är ganska kylskaget med de stora fönstrena. Fotografen Elisabeth Ohlson Wallin placerar Madeline på en guldstol mitt i rummet. Till en början verkar fotomodellen lite ointresserad och uttråkad, men när ett par guldfärgade boxningshandskar kastas fram lyser hon upp.

Det sätts på den sydkoreanska pop-låten Gangnam Style på en mobiltelefon och genast blir det ny energi i plåtningen.

– Madeline älskar att bli fotograferad och höra alla applåder på visningarna, det är helt hennes grej. Jag brinner mer för all verksamhet vi gör för välgörenhet och för att väcka uppmärksamhet kring funktionsnedsättningar, säger Rosanne Stuart.

Madeline är inbjuden till Sverige av FUB, som är en organisation för personer med utvecklingsstörning. På lördagen är hon det stora dragplåstret när hon delar pris på Störd och stolt-galan som FUB organiserar. Bland pristagarna finns Zlatan och Lars Lerin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.