Regissören Ronnie Sandahl under Svenska filminstitutets pressträff där Sveriges bidrag till Oscarsgalan tillkännagavs. Fotbollsdramat ”Tigrar” som blir Sveriges bidrag till Oscarsgalan. Foto: Anders Wiklund / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ronnie Sandahls Tigrar blir Sveriges Oscarsbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Tre kandidater hade chansen att bli Sveriges Oscarsbidrag. Nu står det klart att det blir Ronnie Sandahls fotbollsdrama Tigrar som får tävla om en Oscar för bästa internationella film.

– Det känns som att ha blivit uttagen till OS. Man är förbi ”the trials” och nu är det dags att prestera, säger regissören Ronnie Sandahl vid en presentation på Filmhuset i Stockholm.

Ronnie Sandahls verklighetsbaserade fotbollsdrama Tigrar handlar om den 16-årige talangen Martin som säljs till en italiensk storklubb, en pojkdröm som förvandlas till en mardröm. Filmen bygger på Martin Bengtssons självbiografiska bok I skuggan av San Siro och beskrivs som en arthousefilm om fotboll av Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin som hyllar filmen.

Filmen har prisats på Göteborgs filmsfestival, där den både vann pris för bästa nordiska film och filmens huvudrollsinnehavare Erik Enge korades till bästa skådespelare. Filmen har också fått internationell uppmärksamhet och har prisats på filmfestivaler i Italien och Tyskland.

The Square senaste svenska nomineringen

Den svenska Oscarskomittén hade valt ut tre kandidater som hade chans att bli Sveriges Oscarsbidrag. Förutom Tigrar var det också Nathalie Álvarez Meséns långfilmsdebut Clara Sola och Erik Poppes nytolkning av Vilhelm Mobergs romanklassiker Utvandrarna.

I fjol nominerades Amanda Kernells Charter, som i slutänden inte valdes ut till galan. Vinnare blev då danska En runda till. Senaste svenska film att bli nominerad var Ruben Östlunds The square 2017.

Oscarsgalan äger rum i Los Angeles den 27 mars nästa år.

16 svenska filmer har blivit nominerade till en Oscar i kategorin bästa internationella långfilm (tidigare kallad bästa icke engelskspråkiga film). Tre har vunnit. Här är hela listan:

Jungfrukällan (regi: Ingmar Bergman, 1960, vinnare)

Såsom i en spegel (Ingmar Bergman, 1961, vinnare)

Kvarteret Korpen (Bo Widerberg, 1964)

Käre John (Lars-Magnus Lindgren, 1965)

Ådalen '31 (Bo Widerberg, 1969)

Utvandrarna (Jan Troell, 1971)

Nybyggarna (Jan Troell, 1972)

Ingenjör Andrées luftfärd (Jan Troell, 1982)

Fanny & Alexander (Ingmar Bergman, 1983, vinnare)

Oxen (Sven Nykvist, 1991)

Lust och fägring stor (Bo Widerberg, 1995)

Under solen (Colin Nutley, 1999)

Ondskan (Mikael Håfström, 2003)

Så som i himmelen (Kay Pollak, 2004)

En man som heter Ove (Hannes Holm, 2016)

The square (Ruben Östlund, 2017)

Fotnot: Svensk/danska ”Pelle Erövraren” vann priset för bästa icke engelskspråkiga film 1988. Men den klassar Oscarsakademin som dansk.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer