Carl Bildt valde i morse att ringa till Ring P1 för att svara på frågor. (Denna bild är tagen vid ett toppmöte 2008.) Foto: AFP / Scanpix

”Det finns annat som ska hinnas med”

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Carl Bildt har fått kritik för sitt beslut att ringa in till programmet Ring P1 snarare än att svara på Ekots frågor. Men pressekreteraren vidhåller att Bildt inte haft tid.

Utrikesminister Carl Bildt (M) har fått kritik för sitt val att ringa in till P1-programmet Ring P1 snarare än att svara på Ekots frågor om kärnvapen. ”Oroande”, menar Ekots chef Anne Lagercrantz.

Men Carl Bildts pressekreterare Erik Zsiga ser inga problem med ministerns beslut. Han berättar att man diskuterade beslutet innan Bildt ringde in till telefonslussen.

– Han såg att de skulle diskutera den här frågan i programmet, och kände väl att han hade perspektiv att bidra med. Han bestämde att han skulle ringa in, säger han.

Stämmer det att ni inte svarade på Ekots förfrågningar om intervju?

– Det fanns ingen möjlighet att göra intervju just när förfrågan kom. Nu fanns det det. Vi bokade också in en intervju med Ekot under dagen idag. Det finns annat som ska hinnas med i en utrikesministers kalender.

Ekot säger att man sökt Bildt flera gånger under veckan. Hade han verkligen inte tid?

– Nej, vi fick inte till det. Nu fanns det möjlighet, och då bestämde vi en intervjutid med Ekot också.

Hur ser du på kritiken om att det här är ett sätt att undvika intervjuer med de reportrar som är mest insatta i ämnet?

– Nu har vi bokat in en intervju med den reporter som jobbat med den här frågan, så det håller jag inte med om. Utrikesministern gör väldigt mycket intervjuer fortlöpande, men allt hinns tyvärr inte med.

Kommer Carl Bildt att ringa in till Ring P1 någon mer gång?

– Det får vi se. Det är ett viktigt forum det med, så det är inte omöjligt. Det finns inget sådant inplanerat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer