Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad skulle hända om vi över en natt skulle shoppa mindre, och kapade konsumtionen med 25 procent? Kolla klippet. Foto: Ulf Sandlund

Det händer om vi slutar shoppa

Uppdaterad
Publicerad

En allt större del av människans klimatpåverkan kommer från vår konsumtion, och julen är den period då vi shoppar som mest intensivt. Men – handlar vi mindre får det omedelbara konsekvenser för ekonomin.

 – Vi måste sluta shoppa för miljöns skull – men vi kan inte sluta shoppa för ekonomins skull.

Så beskriver journalisten J.B MacKinnon det han kallar ”konsumentens dilemma.”

I boken “The day the world stops shopping” gör han ett tankeexperiment – vad skulle hända om vi, från en dag till en annan, minskade den globala konsumtionen med en fjärdedel? 

– Många av oss har mer prylar än vi behöver, och skulle inte känna att vi offrade någonting till en början, säger J.B MacKinnon.

Chock för världsekonomin

Tillverkningsindustrin skulle sakta ner, och det skulle inte dröja länge innan en bomullsodlare i Indien måste börja fundera på vad han nu ska tjäna pengar på när efterfrågan på kläder från västvärlden bromsar in.

JB MacKinnon är tydlig med att en 25-procentig minskning av konsumtionen skulle innebära en våldsam chock för världsekonomin. Mängder av människor skulle förlora sina jobb om vi inte samtidigt skulle se kraftfulla politiska åtgärder. Men hans slutsats är inte att vi ska fortsätta shoppa som förut.

– Utmaningen är hur vi omformar systemet på ett sätt som inte leder till ekonomisk katastrof. Jag tror inte att vi behöver välja mellan evig tillväxt eller en återgång till stenåldern. Det finns många bra saker med en ekonomi som inte växer lika fort. Många av oss kanske skulle märka att vi inte behöver jobba lika mycket, eftersom vi inte konsumerar lika mycket, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.