Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när hållbara modeexperten rensar i SVT-reporterns garderob: ”Jag blir lite stressad”. Foto: Andreas Idén

Rapport: Så mycket kläder kan du köpa och klara Parisavtalet

Uppdaterad
Publicerad

Hur mycket kläder är rimligt att köpa varje år om man vill ha en hållbar garderob? Inte mer än fem nyproducerade plagg om året, enligt en tysk rapport.

Den genomsnittlige svensken köper 50 plagg per år, enligt en undersökning från Myrorna. Samtidigt har många av oss garderoben full av kläder som inte används.

Modeindustrin står för uppemot 10 procent av de globala utsläppen – i en bransch som producerar mer och mer kläder. Bara mellan 2000 och 2015 så fördubblades världens textilproduktion.

Samtidigt måste de globala växthusgasutsläppen i princip halveras fram till 2030 om vi ska kunna klara Parisavtalets 1,5-gradersmål. 

85 plagg i en hållbar garderob

Men hur ser en klädkonsumtion ut inom Parisavtalets gränser? Enligt en rapport från tankesmedjan Hot or cool institute i Berlin, så bör en hållbar garderob i ett land med fyra årstider bestå av runt 85 plagg. Beräkningen utgår från att plaggen är nyproducerade. Ytterkläder och skor är inkluderade i de 85 plaggen, men däremot inte underkläder.

– Vi är ju olika som människor, men det här är en garderob som bör kunna uppfylla en vanlig persons behov, utan att man har massa oanvända kläder liggande i garderoben, säger Luca Coscieme, en av forskarna bakom rapporten.

Ok att köpa fem nya plagg om året

I rapporten “Unfit, unfair, unfashionable” så uppskattar forskarna att en person kan köpa fem nyproducerade plagg per år för att utsläppen ska ligga i linje med Parisavtalet. Då utgår man från livscykelanalyser av ett genomsnittligt plagg på marknaden.

Andra sätt att minska kläders klimatavtryck är till exempel att köpa second hand, laga trasiga plagg och använda de kläder vi har längre.

– Att ha en ”rule of five” kan vara ett bra sätt att tänka kring vad som är en hållbar garderob. Men köper man till exempel second hand kan man tänka sig att man kan köpa fler än fem plagg om året, säger Luca Coscieme.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.