Foto: Stina Wollter

Stina Wollter om revanschen mot Instagram

Uppdaterad
Publicerad

Hon blir dagligen hatad och hotad på nätet för de bilder och videor som hon lägger upp på sig själv. Men när Instagram stängde ner Stina Wollters konto exploderade stödet för henne i sociala medier. Och i går kväll öppnades kontot igen. ”Det var som en kärleksstorm”, säger Stina Wollter.

– Folk blir ju asprovocerade. Jag tänker ”Wow, har det gått så här långt att du hatar en glad kvinna som bara står i sitt eget kött och försöker existera. Om du hatar det här, hur ser du då på andra”?

Kroppsaktivism har blivit ett begrepp och konstnären Stina Wollter har blivit en av de mest synliga aktivisterna för att synliggöra en typ av kropp som vanligtvis inte syns eller tar plats i det offentliga rummet.  

65.000 följare ser dagligen hennes aktivistiska videos på Instagram, det är lika många som ett fullsatt Ullevi. Men med den stora publiken följer också hatet.

Hon får dagligen kommentarer som ”Så där borde man inte hålla på”. ”En kvinna i din ålder” eller ”Jag vill inte ha dina saggy tits in my face” ”Du är äcklig” ”Du är ful”.

Fick alla bilder raderade

När hon fick en så kallad ”dick pic” skickad till sig, alltså ett foto på en penis, skickade hon tillbaka den till användaren i protest. Det ledde till att hennes Instagramkonto – med över 7.000 bilder på hennes liv, konst och hennes kroppsaktivism – blev raderat.

– Det kändes som att bli bestulen faktiskt. På väldigt orättvisa grunder. Sen kom det här enorma stödet, från alla håll och kanter. Det var som en kärleksstorm. Jag tror att människor reagerar starkt när man visar sin sårbarhet och någonting som är på riktigt.

På Instagram reagerade hennes följare starkt på att kontot släcktes ner. På några dagar hade hennes följare postat över 3.500 bilder under hashtaggen ”openstinasaccount” för att sätta press på Instagram.

Vill diskutera hatkulturen

Det hade effekt: På onsdagen öppnades Stina Wollters Instagramkonto igen. Något svar från Instagram om varför kontot stängdes eller på vilka grunder det öppnades igen har Stina Wollter inte fått, men hon är trots allt glad över det som har hänt.

– Så på sätt och vis var det fint att det hände för folk är tvungna att formulera sig kring någonting, de mobiliserade och visade motstånd.

Under de tre dagar kontot varit stängt har intresset för Stina Wollters Instagramkonto växt sig ännu större. När hon fick tillbaks kontot på onsdagskvällen hade hon 7.000 nya följare.

– Jag kan inte göra någonting åt Instagrams verktyg, men däremot kan vi diskutera de här tankarna om att man tror sig ha rätt att se på en annan människas kropp som en projiceringsyta för hat. Det är det vi ska diskutera, säger Stina Wollter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.