”Då tyckte jag att okej, det här blir svårt” – Hör Dilan Gwyn berätta om hur mångfalden inom svensk film och tv förändrats. Foto: SVT/Kulturprogrammet Sverige!

Dilan Gwyn: ”Sverige har kommit långt”

Publicerad

Mångfalden inom svensk film och tv har tagit stora kliv framåt. Det menar serieaktuella Dilan Gwyn som har gjort karriär i USA – men nyligen flyttat hem till Sverige igen.

– Jag gick en teaterskola i USA för tio år sedan. Då såg det annorlunda ut, säger hon i kulturprogrammet Sverige!

Dilan Gwyns karriär som skådespelare tog fart i USA, där hon bodde under tio års tid, och hon medverkade i en rad internationella filmer och tv-serier.

I samband med att det var dags för Dilan Gwyn att resa till Sverige för att förnya sitt visum slog pandemin till, och hon behövde ta ett snabbt beslut om var hon ville bo.

– Så jag kände ”nej men det här kanske är ödet som säger någonting”. Då packade vi ihop allt på fyra veckor och kom hem, och en vecka senare stängdes alla städer i Europa, berättar hon i Kulturprogrammet Sverige!

”Är väldigt hoppfull”

Hon är nu aktuell i serien Två systrar på Viaplay, som baseras på Amanda Schulman och Hannah Widells bokserie med samma namn. Men filmbranschen i Sverige har förändrats medan hon varit utomlands – i positiv bemärkelse.

– Nu när jag kollar på svensk film och TV så tycker jag ändå att folk med annan etnisk bakgrund representeras. Vi finns, vi syns, säger Dilan Gwyn.

– Vi har kommit ganska långt på vägen, så jag är väldigt hoppfull. Det går åt rätt riktning.

Se hela intervjun med Dilan Gwyn i kulturprogrammet Sverige! lördag 11 september klockan 19.00 i SVT1 eller redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.