Besökare på museet för andra världskriget i Gdansk, Polen Foto: Czarek Sokolowski/ TT

Museichef avsatt av Polens regering

Uppdaterad
Publicerad

Det polska regeringspartiet Lag och rättvisa har nyligen tagit över det nyöppnade Andra världskrigs-museet i Gdansk, som man anklagat för att inte vara tillräckligt nationalistiskt. Nu sparkar man museichefen Pawel Machcewicz .

2009, när Donald Tusk ännu var premiärminister i Polen, påbörjade historikern Pawel Machcewicz arbetet för att öppna ett museum i världsklass om andra världskriget. Åtta år och 80 miljoner euro senare öppnade museet i Gdansk för allmänheten i slutet på mars 2017.

Inte patriotiskt nog

Regeringspartiet Lag och rättvisa har sedan starten varit missnöjda med museet som man ansett inte varit patriotiskt nog.

Pawel Machcewicz berättar att det polska kulturministeriet aldrig besökt museet, trots flera inbjudningar.

– De har bestämt sig för att museet inte är polskt nog och menar att det är för pacifistiskt och Europavänligt, utan att själva ha besökt utställningen, säger Machcevicz till Kulturnyheterna.

Tog kontroll över museet

Han berättar att flera av museets rum gestaltar Polens och civilbefolkningens öde som offer i kampen mellan två stormakter: Nazi-Tyskland och Stalins Ryssland.

Under ett års tid har regeringen arbetat för att ta kontroll över museet, men både museet och Pawel Machcewicz har skyddats av stadgar. Därför bestämde sig regeringen för att slå ihop det med annat museum, som ännu bara existerar på papper. På så vis kunde staten ta kontroll över utställningens narrativ och ersätta Machcewicz med en chef de själva valt.

Ersätter direktören

Pawel Machcewicz drog dock regeringen inför rätta, och fick inledningsvis rätt i domstol. Men bara en dag efter att museet öppnat för allmänheten (23 mars) ändrade domstolen sitt beslut till regeringens fördel.

Den 6 april beslutade så Polens kulturminister Piotr Glinski att direktören för de båda museerna blir Karol Nawrocki. Nawrocki kommer närmast från ”Institutet för nationell hågkomst” där han sedan 2014 ansvarat för den allmänna utbildningen.

Vad tycker du om att regeringen tar över kulturinstitutioner på detta sätt?

– Jag är väldigt bekymrad och har kämpat emot så gott jag kunnat. Det är en grundläggande demokratisk princip att curatorer och historiker, inte politiker och staten, ansvarar för utställningar, säger Pawel Machcewicz.

– Vårt museum är det första att tas över av staten på detta sätt, men jag är säker att det bara är en början. Regeringen vill eliminera människor som mig, som inte delar deras åsikt. De vill ha bort mångfalden, bara deras perspektiv på historien ska synas.

Läs också:

Kulturbråken i Polen: Detta har hänt

Den polska teatern – ett kulturkrig inför öppen ridå

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.