Walt Disney Company är hårt ekonomiskt drabbat på grund coronaviruset. Foto: Richard Drew/AP/TT

Disneys vinst minskar med över 90 procent

Uppdaterad
Publicerad

Walt Disney Company är hårt ekonomiskt drabbat i en tid när både biografer och nöjesparker håller stängt på grund coronaviruset. Företaget har minskat sin vinst med över 90 procent under årets första kvartal, rapporterar The New York Times.

Vid samma tid förra året firade Disney stora framgångar med Avengers: Endgame som då hade premiär på biograferna. I år ser det dystrare ut för företaget som rapporterar en minskad vinst med över 90 procent jämfört med samma tid förra året.

Lönesänkningar och stoppad utdelning

Ett stort antal anställda på nöjesparkerna har permitterats och chefer har fått stora lönesänkningar för att stoppa den nedåtgående trenden. 

Disney meddelar också att styrelsen har röstat för att avstå från sin sommarutdelning för att på så vis bevara cirka 1,6 miljarder dollar i företaget.

Disney+ går bra i coronatider

Marknaden för tv-reklam går dåligt under den pågående pandemin, och även det påverkar Walt Disney Companys ekonomi då de äger flera kabel-tv-kanaler. Allt fler konsumenter avbryter också sina kabeltv-abonnemang.

Disney +, företagets nya strömningstjänst, har dock gynnats av de globala karantänerna som införts för att bromsa coronaviruset. Antalet betalande prenumeranter var 33,5 miljoner i slutet av mars och passerade 50 miljoner i april, rapporterar The Guardian.

Shanghai Disneyland öppnar igen

Disneys nyaste nöjespark, Shanghai Disneyland, är planerad att öppna igen den 11 maj. Då med ”kontrollerad kapacitet”, temperaturkontroller och munskydd för alla besökare. Det finns ingen prognos för när företagets amerikanska nöjesparker kommer att öppna.

Det är oklart huruvida potentiella besökare kommer att ha råd med Disney-semester när nöjesparkerna åter öppnas. Det tog två år för Disneys park- och kryssningsdivision att återhämta sig efter den senaste lågkonjunkturen, skriver The New York Times.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer