I helgen inleds den nya säsongen av Doctor Who på BBC – med en kvinna i huvudrollen. Foto: BBC

Doctor Who återuppstår ännu en gång – nu som kvinna

Publicerad

Efter tolv reinkarnationer av den mystiska Doctor Who är det nu dags för den trettonde doktorn att landa på jorden – i form av en kvinna. Första avsnittet sänds på söndag i Storbritannien och fansens förväntningar är skyhöga.

Kultserien Doctor Who har säsongspremiär på BBC på söndag och den stora nyheten, som har skapat mycket debatt, är att den nya doktorn spelas av en kvinna – någonting som aldrig förr inträffat i seriens över 50 år långa historia.

Jodie Whittaker porträtterar seriens trettonde doktor. De tolv övriga doktorer som har passerat sedan serien startade 1963 har alla varit män. Det satsas stort på den nya säsongen med Jodie Whittaker och premiären förutses bli omringad av hård press från fans, med höga förväntningar världen över.

Den brittiska skådespelaren Jodie Whittaker som gestalta den första kvinnliga doktorn i kultserien Doctor Who. Foto: Chris Pizzello/TT

Serien är, förutom att vara världens längst pågående tv-serie, BBC:s främsta pengahäst någonsin, med en tittarsiffra som motsvarar 70 miljoner, världen över. Var och när man kommer att kunna se serien i Sverige är ännu oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.