Dokumentären Drömprins följer huvudpersonen Erik under tio år Foto: Pressbild/Nordisk Panorama

Dokumentär om Drömprins inviger WorldPride

Uppdaterad
Publicerad

12 augusti startar WorldPride 2021 som arrangereras av Malmö och Köpenhamn. Invigningsfilmen är Jessica Nettelbladts Drömprins – om Erik som föddes i en flickkropp som bara kändes som ett fängelse.

– Redan som barn kände jag att något var fel, även jag om inte kunde sätta ord på vad det var jag kände, säger Erik.

18 år gammal tog Erik beslutet att genomgå en könskorrigering, med allt vad det innebär. Han hade länge kämpat med könsdysfori och stod inte längre ut med mobbningen och utanförskapet – ville helt enkelt vara en kille – en drömprins. 

– När är jag till slut förstod att det gick att göra någonting åt det, gick det inte att stoppa, säger Erik som gärna håller sitt efternamn för sig själv.  

Dokumentärfilmaren Jessica Netterbladt kom i kontakt med Erik via en bekant som jobbade som lärare på Eriks skola. Hon förstod tidigt att detta skulle bli en lång resa – en resa hon ville vara med och följa på nära håll. Det tog tio år. 

- Det är häftigt när man filmar under en lång tid. För det hinner hända saker – man hinner gå ner i dalarna och upp igen. Kärleken, vänner, relationer – det är många känslor man hinner med på 10 år, säger Jessica Nettelbladt som gjort flera uppmärksammade dokumentärfilmer, däribland Filmen “Jag är min egen Dolly Parton” (2011) 

Jobbig resa

För Erik har hela resan varit ansträngande fysiskt, mentalt och känslomässigt. 

– Det har varit många gånger som man har känt att man inte orkar leva. Jag var tvungen att rädda mig själv genom att genomgå denna process, säger Erik. 

Erik mår bra idag. Han har ett jobb han trivs med, en familj som älskar honom så har han sin konst och sina lergubbar där han kan bearbeta sina känslor.  

– Lergubbarna är min själ.  Alla de känslor som jag känner inombords, saker som jag har blivit berörd av lägger jag ner i dem som minne. 

Men han påminner också om att hans liv inte är någon Disneyfilm med ett enda lyckligt slut.

En daglig kamp

Drömprins är en smärtsam påminnelse om en svår tid av utsatthet, men också ett kvitto på att han vunnit kampen om att acceptera sig själv och vågar nu tro på att omgivningen faktiskt också kan älska en precis som man är.

– Idag har jag andra verktyg och förstår när jag börjar gå in i en svacka och behöver stanna upp och jobba med mig själv så att jag inte hamna på botten.  

– Men det kommer att bli en daglig kamp, så länge jag lever, säger han 

Drömprins kommer att streamas internationellt på torsdag 12 augusti och har svensk biopremiär 20 augusti. WorldPride 2021, pågår mellan 12 och 22 augusti med två Pride parader, fester, musikframträdanden, Youth Pride, konst mm. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.