Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markus Jordö om gripandet Foto: TT/SVT

Dokumentärfotograf greps av polis: ”Aldrig varit med om något liknande”

Uppdaterad
Publicerad

Frilansfilmaren Markus Jordö greps av polis igår vid en klimataktion i södra Stockholm, när han filmade för en dokumentär. Det är tredje gången på kort tid som polisen griper journalister i tjänst. 

Under gårdagen befann sig filmaren Markus Jordö på motorvägen i närheten av södra länken i Stockholm för att filma en del av en dokumentär om dialogpolisen, som är en samproduktion med SVT. På platsen befann sig flera miljörättsaktivister som blockerade vägen.  

När polisen kom till platsen bestämde de sig för att ingripa och började bära bort en efter en av aktivisterna, vilket Markus Jordö filmade på håll för att dokumentera. Polisen valde sedan att även gripa Markus Jordö samt en annan utländsk fotograf. 

– När vi sa att vi hade rätt att vara där och att vi gärna avlägsnade oss omedelbart så sa de att det inte spelade någon roll. Sedan satt vi längs med vägkanten, så alla bilister som åkte förbi trodde att det var jag och den andra journalisten som hade orsakat blockaden, säger Markus Jordö.  

De fick senare sin utrustning beslagtagen och fördes till polisstationen, där Markus Jordö satt frihetsberövad i över sex timmar.  

– Jag har jobbat som filmare och journalist i tjugo år och har aldrig varit med om något liknande. 

”Är naturligtvis jätteolyckligt”

Fallet är det tredje på kort tid då journalister gripits när de varit i tjänst. I juli greps en SVT-reporter då han filmade polishuset i Rinkeby till ett tv-inslag och i juni greps två journalister när även de dokumenterade en klimataktion.  

– Naturligtvis tycker vi att det är jätteolyckligt att det är en journalist som blivit gripen under pågående granskande uppdrag, men ett granskande uppdrag ger ändå inte rättighet att delta i brottslig verksamhet, säger Ola Österling, presstalesperson för polisen i Stockholm.

Måste uppträda tydligare på platserna

Polisen menar att de medverkande vid södra länken gjort sig skyldiga kollektivt till brottsrubriceringen sabotage, varför även Markus Jordö skulle gripas.  

– Vi tycker att det är olyckligt att vi fått kritik, men vi har ingripandeskyldighet mot de som begår brott och i det här fallet så är det de 19 som satt ner på vägen. Journalister som deltar måste uppträda lite tydligare på platserna. Vi kommer behöva kommunicera bättre från båda håll.

Markus Jordö menar att polisen aldrig ställde några frågor om vad de gjorde på platsen när de arresterades.

– De antog att vi var aktivister. Och när vi hävdade att vi var journalister, och den andra filmaren visade pressleg, struntade de fullständigt i det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer