SVT Nyheter Stockholm JO-anmäler Polismyndigheten för ett ingripande mot en journalist. Foto: SVT/TT

Järvapolisen ingrep mot SVT-journalist – utreds av JO

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Stockholm har anmält Polismyndigheten i Rinkeby för ett ingripande mot en journalist som filmade vid polishuset i Rinkeby. Nu har Justitieombudsmannen (JO) beslutat att utreda ingripandet. 

– Det slutade med att de börjar gå igenom materialet i kameran och det är ganska allvarligt, säger Geronimo Åkerlund, redaktionschef för SVT Nyheter Stockholm.

Ingripandet skedde i samband med ett reportage om ett kritiserat Facebook-inlägg från Polismyndigheten. Det var när reporten skulle ta bilder till inslaget, vid polishuset som ligger i närheten av SVT:s redaktion i Rinkeby, som som flera poliser beordrade honom att genast sluta filma, vilket han också gjorde.

– Vår reporter legitimerade sig direkt men polisen nöjde sig inte med det, säger Geronimo Åkerlund.

Fotoförbud men inte för journalister

Polishuset är ett skyddsobjekt och omfattas av fotoförbud enligt skyddslagen. Åkerlund menar dock att förbudet inte gäller vid insamlande av nyhetsmaterial. Han hänvisar till en dom från 2015 i Högsta domstolen. Den slog fast att skyddslagen inte kan tillämpas om fotograferingen skett i syfte att publiceras i ett grundlagsskyddat medium.  

Därför valde SVT också att anmäla Polismyndigheten.  

– Att de reagerar kraftigt i början är en sak. Men att de inte klarar av att plocka ned situationen när de vet vilka vi är, det gör mig bekymrad, säger Geronimo Åkerlund.

Måste förklara sig

Nu har JO beslutat att utreda anmälan. Polismyndigheten uppmanas att senaste 31 oktober redovisa hur polisingripandet förhåller sig till ”bestämmelserna om anskaffarfrihet och censurförbud i yttrandefrihetslagen”.  

– Rent hypotetisk kan JO:s beslut leda åt olika håll. Det kan innebära att det inte finns skäl att kritisera händelsen eller så kan det resultera i kritik från JO, säger Leo Nilsson Nannini, föredragande hos JO.

Vill inte kommentera

Kulturnyheterna har sökt Polismyndigheten som i nuläget inte vill kommentera händelsen.

”Vi kommenterar inte ärendet eftersom det är del i en pågående förundersökning. Det är särskilda åklagarkammaren som har hand om ärendet nu. Vi på polisen avvaktar vad den förundersökningen visar”, skriver Polisens presstalesperson Carina Skagerlind till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.