Anne Frank dog 15 år gammal i koncentrationsläger i Tyskland. Foto: TT

Dolda sidor ur Anne Franks dagbok avslöjar fräckisar och tankar om sex

Uppdaterad
Publicerad

Tack vare ny teknik har innehållet på två dolda sidor i Anne Franks dagbok nu kunnat avslöjas. Där luftade flickan några av sina tankar om sex – men också fräcka skämt.

Dagboken finns i det hus i Amsterdam där familjen Frank gömde sig undan nazisterna och som sedan 1960 är ett museum. I sin första dagbok skrev hon den 28 september 1942 två sidor som hon sedan dolde genom att klistra på två bruna pappersark över skriften.

Sidorna fotograferades 2016 och nu har nederländska forskare kunnat dechiffrera innehållet med hjälp av ny digital teknik.

Anne Frank var vid tillfället 13 år gammal och skriver bland annat om att hon vet att hennes pappa varit i Paris och att han sett hus med prostituerade i staden. Hon skriver fantasier om sexualkunskap och om att hon någon gång kanske måste utbilda någon annan i ämnet.

Anne Frank. Foto: TT

På sidorna listade hon också fyra fräckisar. En av dessa lyder, enligt BBC:

”Vet du varför den tyska försvarsmaktens kvinnor är i Nederländerna? De är soldaternas madrasser.”

Att hon skrev om mer vågade ämnen i sin dagbok när hon höll sig undan var inte ovanligt, men man vet inte varför hon valde att dölja just det här innehållet.

En skärmdump på en tweet gjord av Anne Frank-huset som visar de dolda sidorna. Foto: Twitter

Det är Anne Frank-huset som berättar om upptäckten av de nya sidorna som flickan uppenbarligen ville hålla hemliga för omvärlden. De försvarar sitt avslöjande med att allmänintresset är så pass stort att det motiveras. De menar också att hon blivit en symbol för förintelsen i allt högre grad de senaste årtiondena och att flickan Anne Frank hamnat mer och mer i bakgrunden.

15-åriga Anne Frank dog i koncentrationslägret Bergen-Belsen i norra Tyskland 1945. Dagboken gavs ut för första gången 1947.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.