Anne Franks dagbok har även tidigare blivit film och tv-serier. Foto: TT

Anne Franks dagbok på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Eftersom vi är inne på det sjunde decenniet sedan Anne Frank dog så är den judiska flickans berömda dagbok nu allmän egendom. Det anser en fransk akademiker och en parlamentsledamot som under nyårsdagen publicerade dagboken på nätet, med hänvisning till en europeisk upphovsrättslag.

”När det gäller den här boken, vittnesmålet och det den representerar... bär jag övertygelsen om att det inte finns någon större strid att ta än den för bokens frihet, ingen större hyllning än att dela den utan begränsning”, skriver universitetslektorn Olivier Ertzscheid, som publicerat dagboken.

Upphovsrättsinnehavaren, Anne Frank Fond, som inte anser att den aktuella upphovsrättslagen gäller i det här fallet, har tidigare hotat med rättsliga följder om dagboken skulle publiceras.

15-åriga Anne Frank dog i koncentrationslägret Bergen-Belsen 1945. Dagboken gavs ut för första gången 1947.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.