Dolly Style framför sitt bidrag Habibi i Melodifestivalens tredje deltävling i Leksand. Foto: Claudio Bresciani / TT

Dolly Style-grundaren: Aldrig uttalat mig nedlåtande angående deras vikt

Uppdaterad
Publicerad

I dokumentären Dolly Style-fabriken riktas skarp kritik mot skaparna av popgruppen. Bland annat kritiseras deras ledarskap och det framkommer att medlemmarna ska uppfylla utseendekrav. Nu svarar grundaren Emma Nors på kritiken – och kallar dokumentären för svartmålning.

Dolly Style startade 2014 och har sedan dess bland annat medverkat tre gånger i Melodifestivalen. Bakom popgruppen står låtskrivarna Emma Nors och Palle Hammarlund, och med färgglada peruker och inspiration tagen från japansk kultur har de tre artistkaraktärerna fått stort genomslag bland särskilt yngre lyssnarskaror.

Men i SVT-dokumentären Dolly Style-fabriken framkommer en annan bild av gruppen. Under de år som den funnits har lika många medlemmar lämnat gruppen och ersatts med ”nya” Molly, Holly och Polly. Tidigare medlemmar vittnar om motsättningar, bristande ledarskap och utseendefixering.

”Vill med kraft dementera”

I ett inlägg på Facebook svarar nu grundaren Emma Nors på kritiken. Något som Aftonbladet var först att rapportera om.

”Jag vill med kraft dementera att jag någonsin skulle ha uttalat mig nedlåtande angående deras vikt eller på annat sätt missbrukat min position som ledare för konceptet Dolly Style”, skriver Emma Nors.

Hon kallar vidare den bild som framställs av Dolly Style för ”svartmålning”.

”Jag kan inte annat än att beklaga det djupt olyckliga försöket från SVT att svartmåla och vinkla allt det hårda arbete som jag, nuvarande medlemmar och alla runtomkring har lagt ned i projektet. Ett tydligt tecken på detta är att SVT enbart har låtit tidigare medlemmar som ej längre medverkar i gruppen uttala sig”, skriver Emma Nors.

Håller inte med om kritiken

Carolina Jemsby, som är en av de som gjort dokumentären, säger till Kulturnyheterna att hon inte håller med om kritiken som riktas mot hur dokumentären framställer bandet.

– Vi närmade oss Emma Nors med idén om att också skildra henne och Palle som de entreprenörer och nyskapare de är inom musikbranschen och jag tycker att de kommer fram som det. Det är ett ärligt porträtt av henne, så jag har lite svårt att förstå hennes kritik, säger Carolina Jemsby.

– Sen ger dokumentären också en röst till tidigare medlemmar i bandet som tidigare inte vågat prata om vad de tycker sig ha upplevt. Vi valde att låta dem höras också.

Tackat nej till intervjuer

Vidare berättar Carolina Jemsby att hon och de övriga inblandade i dokumentären länge försökt få tillfälle att vidare intervjua Emma Nors för att kunna ställa uppföjande frågor – men att hon avböjt.

– Vi har i flera veckors tid sökt Emma Nors för att låta henne bemöta det här och samtidigt också intervjua de nya medlemmarna i bandet. Men hon har hittills tackat nej till att låta sig intervjuas och har också tackat nej till att vi ska få intervjua de nya medlemmarna. Det är synd för då hade vi kunnat ha ännu fler perspektiv, säger Carolina Jemsby.

Kulturnyheterna söker Emma Nors.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer